. Днес в 11:13 ч. българско време пилотираният космически кораб

...
. Днес в 11:13 ч. българско време пилотираният космически кораб
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-13 се завърна с астронавтката-рекордьорка Кристина Кук!

. Днес в 11:13 ч. българско време пилотираният галактически транспортен съд “Союз МС-13 ” се завърна наред след сполучливо кацане в казахстанската степ. На Земята се прибраха съветският космонавт Александър Скворцов, европейският астронавт Лука Пармитано и американската астронавтка Кристина Кук.

Кук прекара в орбита цели 328 дни и 14 часа – безспорен връх за жена! Продължителната ѝ задача обаче беше непланирана – тя бе обусловена от повредата на съветския транспортен съд “Союз МС-10 ” и забавянията на новите пилотирани кораби на Съединени американски щати “Крю Драгън ” и “Старлайнър ”. 

Напомням на читателите, че на 10-ти октомври 2018-та пилотираната ракета “Союз-ФГ ” претърпя съдбовна щета при извеждането на кораба “Союз МС-10 ”. Само с помощта на отличната работа на избавителните системи бе непокътнат животът на космонавта Алексей Овчинин и неговия американски сътрудник Ник Хейг. Аварията докара до краткотрайно редуциране на екипажа на МКС от шестима до трима души в интервала сред октомври 2018-та и март 2019-та. С изстрелването на “Союз МС-12 ” на 14-ти март 2019 година в орбита още веднъж заживяха шестима астронавти, а измежду тях беше и американката Кристина Кук.

Кук трябваше да се прибере на Земята през есента на 2019-та, само че тогава Русия изстреля кораба “Союз МС-15 ” с краткосрочно летящия космонавт на ОАЕ Хазза ал-Мансури. За да можеше Мансури да се завърне, той трябваше да заеме едно от местата на “Союз МС-12 ”, което значеше някой различен да се откаже от мястото си – и НАСА реши това да е Кук. Така американската астронавтка се трансформира в безспорен рекордьор. Никога до момента не е имало жена, която да е летяла в космоса в продължение на над 300 дни. 

Безспорно това разреши провеждането на фундаментални проучвания по отношение на въздействието на галактическите условия върху женския организъм. Резултатите от тези проучвания ще спомогнат за планирането на дълготрайни задачи до Луната и Марс с екипажи, включващи дами. За страдание по време на програмата “Аполо ” през 60-те и 70-те години единствено мъже са летяли до Луната. Тепърва следва да забележим по кое време за пръв път жена-астронавт ще напусне околоземната орбита. 

Дългият престой на Кук бе свързан и от проточилите се забавяния при основаването на новите пилотирани кораби на Съединени американски щати. Забавянията ще доведат до това американският екипаж на МКС да бъде скъсен от четирима на един, започвайки от края на април тази година. 

Но за благополучие Съединени американски щати към този момент разполага с транспортен съд за транспорт на астронавти до орбита! Напомням, че през януари “Крю Драгън ” бе изстрелян на неговата последна безпилотна задача, при която бяха тествани избавителните системи. Мисията приключи с безапелационен триумф. Това ще разреши на НАСА да организира пилотиран галактически полет с “Крю Драгън ” в интервала сред април и юни, макар че известни забавяния може да има ако американската организация реши тази пилотирана демонстрационна задача да бъде удължена от две седмици до  няколко месеца. Така на американския сегмент още веднъж ще има непрекъснат екипаж от трима души.

За повече инфомация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР