Днес тръгват обновените тролейбуси в столицата, които са с литиево-йонни

...
Днес тръгват обновените тролейбуси в столицата, които са с литиево-йонни
Коментари Харесай

Готови ли са столичани да преминат към по-екологичен транспорт



Днес потеглят обновените тролейбуси в столицата, които са с литиево-йонни акумулатори, SMS бутони за сигурност и други екстри. Но подготвени ли са столичани да преминат към по-екологичен превоз ?

„ Можем да кажем, че на фона на тези 500 жители, които се включиха в нашето изследване, има схващане, че би трябвало нещо да се направи, с цел да има по-алтернативен превоз в столицата “, уточни в предаването „ Хоризонт до обед “ Севдалина Войнова за плана ИНОЕЪР, който направи изследване за настройките на жителите за прекосяване към устойчива подвижност като градски и различен превоз . Проучването е на „ Асоциация за развиване на София “.

Групата на велосипедистите в нашето изследване споделят, че карат, тъй като обичат да карат колело, не тъй като е по-полезно, те настояват, че няма потребност от данъчни облекчения , че карат по-чист тип превоз, те по-скоро желаят да има по-добри условия за каране, за ремонт на колелата, не желаят да имат финансови тласъци, данъчни или други облекчения.
Те желаят да има система за изкупуване на остарели колела и да получават ваучери за закупуване на ново, да има типично велосипедно събитие , да има и по-добра статистика “, разясни още Войнова:

„ Те желаят да знаят по какъв начин да си споделят пространството с останалите участници в придвижването “.

 sofia.bg

Войнова изясни още, че в изследването получават отговори, че фамилиите с над три автомобила би трябвало да имат по-високи налози .

„ Хората си дават сметка, че разделяме една и съща градска среда, само че на този стадий надали ще предложим това на Столична община. Но е значимо да се види, че хората са подготвени на някакви стъпки и жертви, предвид на общото богатство .

Но те желаят също да има баланс сред регулации, ограничавания и други възможности . “

Това е първият български план, финансиран от самодейността „ Иновативни действия за градско развиване “ на Европейски Съюз – ИНОЕЪР. Инициативата дава опция на огромни европейски градове да тестват нови решения на градски провокации , а София се включва в „ Иновативни решения за подвижност и зелено напредване “. Партньор е Столичната община.

" Сега Столична община работи скоро да сложи автоматизирани броячи на велоалеите , с цел да се проучва какъв брой колела преминат годишно. А самите велосипедисти предложиха да създадем платформа, където те да показват маршрутите си , с цел да се види къде са действителните потоци от колела в града ", разясни още Войнова.

 БГНЕС

Тя сподели също, че по този план ще създадат една иновация за първи път в Европа. Това е градски превоз при поискване - посредством електрически минибуси, които имат един главен маршрут, само че той ще може да се трансформира по поискване на ползвателите. Това ще може да става и през мобилно приложение. Те ще се пуснат в южните квартали на София, където е най-презастроено.

" Този тип превоз ще се тества за първи път при нас от целия Европейски Съюз ", заяви още Войнова. Тя добави, че те ще са част от градския превоз и цената ще бъде допустима.

По думите и сега се създава система от тласъци за лоялни " екограждани " , т.е. по какъв начин да се обвърже картата за градския превоз с използването на споделения превоз - с електрическите тротинетки, електромобил и новите споделени колела.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР