Днес светът отбелязва международния ден за борба с рака на

...
Днес светът отбелязва международния ден за борба с рака на
Коментари Харесай

Борбата да имаш дете след диагнозата рак на гърдата

Днес светът отбелязва интернационалния ден за битка с рака на гърдата.

Това е историята на едно самоуверено момиче, което без поддръжката на страната се бори за живота и бъдещето си.

На 17 май тази година държавното управление отпусна пари за обезпечаване на всички нужни, съгласно преценката на лекарите, инвитро процедури у нас. Незабелязано мина сделката фондът за асистирана репродукция да покрие финансово и замразяването на яйцеклетки на онкоболни пациенти преди да стартират лекуването си.

До този миг тази сделка не е изпълнена. Кога ще бъде призната наредбата, която да я узакони, не е ясно.

29- годишната Виржиня няма време да чака административните решения. Защото има втори етап рак на гърдата. Затова взема решение да замрази айцеклетки, с цел да може откакто се излекува да стане майка.

Онколозите считат, че доста малко техни пациенти знаят, че имат опция да замразят яйцеклетки. Д-р Спартак Вълев, експерт по здравна онкология, уточни, че Виржиния е пристигнала при него със сериозен проблем за годините й - предплатил карцином на млечната жлеза. По думите му той не е подобаващ за интервенция, а за химиотерапия.

Карциномът към момента е локализиран в гърдата и тя може да бъде избавена, тъй като няма развиване на далечни метастази.

Проблемът със запазването на фертилитета е, че хората вземат решение да имат деца във все по- преклонна възраст, а онкологичните болести зачестяват тъкмо тогава.

Виржиния Сърнова е на 29 години. Тя е безапелационна, че ще живее и ще има близначета. Мотото й е „ Искай и ще ти се даде” и по думите й животът е прекомерно прекрасен, с цел да се откаже от него.

От предходната година лекарите разискват да заплаща ли фонда за заледяване или не.

Според доктор Мариана Симеонова, от организацията по трансплантациите, договарянията вървят в вярната посока. „ Като здравна процедура има вид като пробен способ, само че при безусловно информиране на пациента и зависи от опцията на лечебните заведения и здравните центрове. Това могат да го кажат лекарите, които работят в тази област.

Всяка година у нас над хиляда дами умират от рак на гърдата, сочат регистрите. Много от тях се отхвърлят от лекуването си, с цел да имат деца, други - противоположното. Може би тъй като не знаят, че медицината може да откри решение и на двата казуса. Или тъй като нямат куража на Виржиния.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР