Днес спешните медици празнуват своя професионален празник – Световния ден

...
Днес спешните медици празнуват своя професионален празник – Световния ден
Коментари Харесай

Героите на първа линия: Спешните медици празнуват своя професионален ден

Днес незабавните медици честват своя професионален празник – Световния ден на незабавната помощ . Този ден е отдаден на хората, които неуморно се борят за живота и здравето на пациентите в сериозни обстановки. Това е моментът, в който светът показва своята благодарност и почитание към тяхната безрезервност и храброст при оправянето с най-тежките произшествия и човешки нещастия .

На 27 май 1994 година в град Льовен, Белгия, е основан Клубът Льовен – група интензивни медици, които вкарват специалността незабавна медицина в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която същата година вкарва специализацията по незабавна медицина като съществена компетентност за лекари. Днес страната ни може да се похвали с 1400 лекари, които са специализирали в тази област. От 2015 година у нас е въведена и специализация за медицинските експерти „ Спешна здравна помощ “ и към този момент има десетки експерти по незабавна медицина и измежду тях.

По мотив на този празничен ден благодарствени грамоти ще бъдат изпратени до незабавните медици, работещи в 27-те Центрове за незабавна здравна помощ /ЦСМП/. С грамоти ще бъдат удостоени и 38-те Спешни приемни отделения /СПО/ в лечебните заведения в цялата страна. Тези грамоти са дребен знак на самопризнание за големия труд и неуморната отдаденост, която незабавните медици показват всекидневно.

Датата 27 май е оповестена за празнична от Европейската асоциация на незабавната медицина през 2018 година. Това акцентира значимостта на незабавната здравна помощ и нуждата от поддръжка и самопризнание за тези, които работят в тази област.

Стъпки към здрава коса: Кога да посетите доктор и какви проби се вършат?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР