Днес синдикатите на учените от БАН и Селскостопанската академия организираха

...
Днес синдикатите на учените от БАН и Селскостопанската академия организираха
Коментари Харесай

Синдикатите на учените проведоха протест за повече средства за наука

Днес синдикатите на учените от Българска академия на науките и Селскостопанската академия проведоха протестно шествие с искане за по-голямо финансиране на научния бранш. Те внесоха декларация с съответни упования във Финансовото министерство и в Министерския съвет.

Мариела Стойкова, Националната изложба: По някакъв метод ние не съществуваме в това общество. На процедура единствено на 24 май и на Деня на националните будители се сещат, че има просвета, че има просвета. по тази причина сме тук, с цел да покажем, че ни има.
Хората на науката честваха и стачкуваха. Шествието им беше безмълвно. Посланията на плакатите къси - по какъв начин се прави просвета без пари.

Здравчо Здравчев, ръководител на НФТИНИ, КТ „ Подкрепа “: Хората работят в бедност и мизерия. Яна Димитрова, Институт по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките: 460 е в действителност брутната заплата, а като махнете налозите, става още по-малко и за всеки младеж е мъчно да живее с такава заплата. Светла Василева, ръководител на федерацията на синдикатите към земеделието към КНСБ: В Селскостопанската академия към този момент 10 години е безпаричие, хронично недофинансиране, междинна работна заплата - 730. За професор е 786, за доцент е 700, за основен асиситент - 615.
Според синдикатите 30 % от научните служащи на процедура получават минималната работна заплата.А в бюджета за идната година за просвета са планувани едвам 0,18 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Затова простестиращите настояха: до 2020г. страната да извърши уговорката си като усили парите за просвета до 1 от от Брутният вътрешен продукт.

А в бюджета за идната година за просвета са планувани едвам 0,18 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Затова простестиращите настояха: до 2020 година страната да извърши уговорката си като усили парите за просвета до 1 от от Брутният вътрешен продукт.

Ако настояванията им не бъдат чути - научните служащи са подготвени да продължат с митингите.
Още по тематиката Денят на националните будители
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР