Днес ще пишем за всички здравословни ползи от дюлята. Тя

...
Днес ще пишем за всички здравословни ползи от дюлята. Тя
Коментари Харесай

Пригответе си този сироп за бронхит и запазете другите рецепти с дюля

Днес ще пишем за всички здравословни изгоди от дюлята. Тя е богата на захар, органични киселини (ябълчена, лимонена), пектин, танини, антиоксиданти, които оказват помощ на тялото ни да всмуква калций и желязо и да се бори със свободните радикали, които повреждат клетките. Съдържа магнезий, фосфор, калий и витамини А, С и В комплекс (В3, В6 и В9). Има антибактериален резултат, потребна е за храносмилането, сърцето, кръвта и имунитета.

Плодовете, семената и листата на дюлята се употребяват в националната медицина.

Сокът от дюли и варени плодове се употребяват против диария, белодробни болести, за подсилване на лигавицата на устата, стомаха и червата.

Дюлята може да се съхранява до пролетта. Изсушава се и се нарязва на тънки резенчета, от които се прави чай.

В обичайна медицина листата от дюля се употребяват като средство срещу диария.

Когато семената на дюлята се наквасен във вода, те стават хлъзгави заради огромното количество слуз, която при разлюляване пада от семките. При дъвчене се усеща слаб усет и аромат на горчиви бадеми. Използва се за облекчение на дразнеща, суха кашлица, външно като лапа при изгаряния, в козметиката в лосиони и артикули за оформяне на косата.

Дюлевата слуз се получава като 10 г семена се заливат с чаша преварена и охладена вода и след няколко часа се прецеждат. Семената се употребяват извънредно цели.

Сироп за бронхит

Счукайте 5 г семена от дюля и ги залейте със 100 мл вода. Когато се образува гъста мазна маса, прибавете 15 мл свеж сок от живовляк и 100 г мед от култивиран чай. Приема се по една чаена лъжичка три пъти дневно преди хранене.

Язви на храносмилателните органи

По 1 супена лъжица ленени и дюлеви семена се заливат с 1 чаша леден чай от лайка, разбърква се добре, след 1 час се прецежда и се пие неподсладено половин час преди ястие 2-3 пъти дневно.

При инфектиране на дебелото черво

Смесват се по 20 г ленени и дюлеви семена, планински очиболец, исландски лишей и плодове от боровинки, след което 3 супени лъжици от сместа се заливат с половин литър студена вода, оставят се 3 часа, разбъркват се допустимо най-често. Загрява се в похлупен съд до кипване, оставя се да изстине и се пие на 3-4 пъти на ден по 1 чаша половин час преди хранене.

Диария

По 20 г дрян, скоруша, шипка, дюля и мушмула се смилат добре. От тази примес се вземат 3 супени лъжици и се варят 10 минути в половин литър вода, а като изстине се прецежда и се пие вместо вода.

Срещу възпалителни процеси в устната празнина

2 супени лъжици примес от равни елементи лайка, култивиран чай и семена от дюля се заливат с четвърт литър вряща вода, престоява 2 часа, прецежда се и се прави гаргара.

Мехлем за изгаряния

Счукайте 10 г семена от дюля, залейте с 200 мл вода и изчакайте да се образува слузеста маса. Нанесете върху засегнатата част на тялото, непосредствено или като лапа.

Между другото, дюлята е пренесена в Южна и Централна Европа, а най-голяма известност получава в антична Гърция, където даже влиза в митовете като знак на шанс, обич и изобилие.

Невероятните здравословни изгоди от дюлята са безспорни.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР