Днес ще наблюдаваме рядко астрономическо явление. Планетата Меркурий ще мине

...
Днес ще наблюдаваме рядко астрономическо явление. Планетата Меркурий ще мине
Коментари Харесай

Предстои рядко астрономическо явление

Днес ще следим рядко астрономическо събитие. Планетата Меркурий ще мине тъкмо през средата на слънцето.
Според НАСА преносът на Меркурий се случва единствено 13 пъти за 100 години, а идващият път, когато ще може да се следи е през 2032 година, а от Северна Америка - след 30 години, съобщи БГНЕС.
Явлението ще стартира в 14:35 българско време и ще продължи повече от пет часа, до момента в който Меркурий минава от едната страна на слънцето към другата. Това значи, че наблюдаващите на Източното крайбрежие на Съединени американски щати ще имат опцията да следят цялото събитие. Фактически, единствените места, от които няма да се вижда са Австралия и по-голямата част от Азия и Аляска, съгласно НАСА.
Но, тъкмо както по време на затъмнение, феновете ще се нуждаят от безоблачен филтър, защото гледането непосредствено към слънцето може да аргументи трайно увреждане на очите.
Меркурий, най-малката планета в нашата Слънчева система, ще бъде единствено една дребна точка на фона на слънцето, тъй че НАСА предлага да се употребява телескоп със сертифициран безоблачен филтър.
Според американската организация за галактически проучвания, уебсайтът на Обсерваторията за динамичност на слънцето „ ще показва„ съвсем в действително време “изображения на преноса, тъй че не е нужно да пропускате това рядко събитие, без значение къде се намирате.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР