Днес се отбелязват 100 години от Представянето на народния закон

...
Днес се отбелязват 100 години от Представянето на народния закон
Коментари Харесай

100 години от правото на жените да гласуват

Днес се означават 100 години от Представянето на националния закон от 1918 година, което уголемява парламентарния избор за някои дами и проправя пътя за всеобщо изборно право 10 години по-късно.

Вече век обществото публично се вслушва във значимите въпроси, пред които са изправени дамите. Година след придвижването в обществените мрежи - metoo, което демонстрира широкоразпространеното полово принуждение и тормоз, продължаваме да се интересуваме от всеки обществен аспект на днешните дами.

Законът за представителството от 1918 година беше акт на Британския парламент, признат за реформиране на изборната система във Англия и Ирландия. Понякога се назовава Четвърти закон за промяната. Този акт е първият, който включваше на практика всички мъже в политическата система и стартира включването на дами.

Той урежда редица нови практики в изборите, в това число пребиваването в съответен изборен регион да се основава на правото на глас, като в същото време институционализира метода на изборите за първи път в предишното и отхвърля пропорционалното посланичество.

Законът от 1918 година уголемява изборните права посредством унищожаване на на практика всички имуществени квалификации за мъжете и посредством освобождение на дами над 30-годишна възраст, които са получили минимална подготовка за благосъстоятелност и самопризнание за приноса на дамите в защитата.

Жените обаче към момента не са политически равни на мъжете (които могат да гласоподават от 21-годишна възраст). Пълното изборно тъждество е реализирано в Ирландия през 1922 година, а във Англия през 1928 година

В България, през 1909 година със Закона за националната култура за пръв път се дава право на дамите да бъдат избирани в учебните настоятелства , само че не могат да вземат участие в гласуването.

През 1937 година се реализира непълен триумф като " дамите майки от легален брак " получават правото да гласоподават в локални избори, само че не и да бъдат избирани. През 1938 година това право се уголемява за гласоподаване в парламентарни избори за дамите над 21 години, които са " омъжени, разведени или вдовици ".

Това не важи за неомъжените дами. Новият Изборен закон дава единствено интензивно изборно право на дамите - да гласоподават, само че не и да бъдат избирани.

През 1944 година дамите в България получават равни изборни права , а през 1945 година в 26-то нормално Народно събрани са определени първите 16 дами за депутати.

С отбелязване на 100 годишнината от приемането на изборите през 1918 година във Англия, продължаваме да търсим най-важните цели за правата на дамите. А каква е най-голямата цел за правата на дамите през днешния ден?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР