Днес се отбелязваме Международния ден на момичетата в информационните и

...
Днес се отбелязваме Международния ден на момичетата в информационните и
Коментари Харесай

Участието на жените в цифровата икономика може да стимулира социалния прогрес

Днес се означаваме Международния ден на девойките в осведомителните и информационни технологии (ИКТ). Темата е измежду целите на българския еврокомисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, която предприе голям брой начинания за поощряване на по-голямото присъединяване на девойките и дамите в софтуерния бранш.

"Европа се нуждае от концепциите, гения и капацитета на дамите. Европа се нуждае от повече експерти в бранша на осведомителните и информационни технологии. Днешните девойки могат да бъдат утрешните цифрови специалисти и водачи. По-голямото присъединяване на девойките и дамите в цифровата стопанска система може да подтиква икономическия напредък и обществения напредък ", съобщи Мария Габриел.

Тя означи, че все още дамите в Европа заемат единствено 17% от работните места, свързани с ИКТ. Само един от шест ИКТ експерти е жена, а единствено един от трима експерти, приключили обучение, обвързвано с науката (STEM), e жена.

Българският еврокомисар акцентира, че България е преди всичко в Европа по условен брой на дами в региона на ИКТ. По данни на Евростат, към 1/3 от заетите в сферата в България са дами, което е двойно повече от междинното в Европейския съюз.

"ИКТ специалностите дават отлични благоприятни условия за развиване и основни умения, които са нужни както в сегашното, по този начин и за бъдещето. Насърчавам девойките да бъдат смели, да станат част от цифровото бъдеще и изберат кариера в осведомителните и информационни технологии. Всички дружно можем да превърнем Международния ден на девойките в ИКТ в всекидневен образец за гения, капацитета и водачеството ", моли Мария Габриел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР