Днес се очаква мощна слънчева активност, която може да попречи

...
Днес се очаква мощна слънчева активност, която може да попречи
Коментари Харесай

Учени предупредиха за мощни слънчеви изригвания днес

Днес се чака мощна слънчева интензивност, която може да попречи на късовълновите връзки, обявиха съветски учени, откакто в неделя бяха следени три изригвания.

Институтът по приложна геофизика " Федоров " в Москва съобщи, че са вероятни изригвания от клас X, в това число протонни, както и утежняване на изискванията за късовълнова радиовръзка.

Изригванията от клас X са най-големите детонации в слънчевите системи и могат да провокират дълготрайни радиационни стихии. Протонните изригвания са стихия от слънчеви енергийни частици, формирани най-вече от протони.

Слънчевите изригвания се случват, когато мощните магнитни полета във и към Слънцето се свържат още веднъж. Според НАСА те могат да обиден магнитното поле на Земята с капацитет да повредят спътници и информационно съоръжение.

През 2022 година геомагнитна стихия, провокирана от огромен изблик на радиация от Слънцето, извади от строя 40 преди малко изстреляни тогава спътника на SpaceX.

В неделя са следени три мощни слънчеви изригвания, оповестиха от института " Федоров ", като едното е траяло 14 минути, съпроводено от разстройства в радиокомуникациите./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР