Днес се очаква депутатите да гласуват актуализацията на бюджета. Промените

...
Днес се очаква депутатите да гласуват актуализацията на бюджета. Промените
Коментари Харесай

Гласуват актуализацията на бюджета на второ четене

Днес се чака депутатите да гласоподават актуализацията на бюджета. Промените във финансовата рамка се постановат поради рецесията с ковид.

Припомняме, държавното управление изиска дефицитът в бюджета да нарасне с 3,5 милиарда лв., като страната е подготвена да поеме и 60% от осигуровките по мярката 60/ 40. Управляващите желаят увеличение на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лв.. Очаква се и дотациите на партиите да бъдат спрени по време на изключителното състояние.

Менда Стоянова от ГЕРБ изясни, че част от сумата, която може да бъде поета след покачването на тавана на дълга до 10 милиарда лева, няма да бъде теглена първоначално. Друга част обаче е нужна за попълване на недостига и за капитализацията на Българската банка за развиване.

На изключителното съвещание през вчерашния ден отрасловата парламентарна комисия реши да усили и размера на световната облигационна стратегия, който сега е 8 милиарда евро. По данни на Стоянова 5 милиона и 144 милиона са изразходвани и до 8 милиарда остават 2 милиарда 856 милиона евро. Тя уточни, че държавното управление желае те да бъдат увеличени с още 2 милиарда, тъй че да има предел по тази стратегия 4 милиарда 856 милиона евро. Стоянова акцентира, че това не значи, че ще бъде употребен целият предел още тази година. Целта била да се даде еластичност на кабинета.

Вчера - по гледище на финансовия министър Владислав Горанов, Стоянова отдръпна предлагането си финансиране през Международния валутен фонд да бъде заложено като алтернатива в актуализацията на бюджета. Според Горанов е прекомерно рано за сходен спор, а и страната ни има задоволително еластичност за работа с интернационалните финансови институции.

Бюджетната комисия отхвърли предложенията за промени на Българска социалистическа партия, които включваха непосредствено подкрепяне на всички наранени стопански от рецесията с ковид. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР