Днес се навършват 80 години от рождението на една от

...
Днес се навършват 80 години от рождението на една от
Коментари Харесай

Престоят на Гунди в Пловдив - голове, рекорди и страхотен футбол

Днес се навършват 80 години от рождението на една от най-големите митове на българския футбол Георги Аспарухов - Гунди. Всъщност огромна роля в неговата кариера е интервалът му в Пловдив, където играе за Ботев сред 1961 и 1963. Имено този престой оказва съществено въздействие върху неговата кариера и той върнат бързо в Левски, макар че съгласно доста ветерани Гунди е желал да остане в Пловдив.
Прочетете още
Гунди е младеж на Левски и започва кариерата си през сезон 1959-1960 и по-късно записва 25 мача и вкарва 7 гола, само че не е измежду главните играчи. 

През 1961-1962 отбива военната си работа и играе за Ботев. В Пловдив Гунди харесва доста града, само че престоят му в началото не потегля по никакъв начин безпрепятствено. В Ботев към този момент има одобрени извънредно мощни играчи - Динко Дерменджиев - Чико, Георги Попов - Тумби, Иван Сотиров - Албанеца, а от София идва и Георги Харалампиев - Ампето. 

Гунди не стартира добре и треньорът Георги Генов - Джогата е покрай това да го изгони. Неговият асистент Стефан Паунов обаче е безапелационен, че това момче ще стане един от най-хубавите. Трябва му единствено малко време. 

Точна по този начин и става Гунди блесва за първи път точно в Ботев. Той не играе цялостен сезон през акцията 1961-1962, тъй като тогава има мачове и за Левски. Но последователно стартира да демонстрира положителни игри. 

Във въпросния сезон играе в 14 дуела и вкарва 5 гола. 

Аспарухов е в основата на втория трофей в историята на Ботев - Купата на Съветската войска през въпросния сезон. Той стартира финала против Дунав като титуляр и играе цялостен мач, а в 33-та минута взе участие в първия гол на Ботев, а комбинацията сред него Тумби и Чико, а голмайстор Дерменджиев. Всъщност тази композиция ще стане нарицателна за почитателите, които измислят паметното скандиране " Чико-Тумби-Гунди-гол ". 

След спечелването на трофея Гунди към този момент от ден на ден се легитимира в състава и пасва идеално в нападението на " канарчетата ". 

Спечелването на трофея от 1962г. обезпечава и присъединяване в евротурнирите за пловдивчани. Това е формален дебют на Ботев в Европа, а отборът играе в шампионата за Купата на носители на купи. 



В идващия сезон 1962-1963 Гунди към този момент е във вихъра си и изиграва най-силния си сезон от началото на кариерата си. Вкарва 16 гола в 27 мача в елита. Ботев се бори до последно за купата с пловдивския Спартак. Тимът губи купата с 3 точки, само че прави страховит сезон. 

Ботев още веднъж играе край и в шампионата за Купата на руската войска, само че губи финала от Славия с 0:2. 

В евротурнирите Ботев също е на равнище и доближава до четвъртфиналите на Купата на носителите на купи и то в дебюта си в Европа. 

Аспарухов вкарва първия гол в историята на Ботев в евротурнирите и открива резултата в 33-та минута при гостуването на Стяуа в Букурещ. Той бележи и още един гол в срещата, която е изгубена от Ботев с 2:3.

В реванша Георги Аспарухов вкарва хеттрик и се трансформира в първия състезател с хеттрик за Ботев в евротурнирите. Ботев бие с 5:1 в дуела и продължава напред.

В идващия мач Аспарухов се разписва един път и против Шамроук Роувърс, който също е отхвърлен.

Ботев доближава до четвъртфинал против Атлетико Мадрид, а в първия мач прави 1:1 на Колежа. На реванша отборът губи с 0:4, само че и до ден сегашен четвъртфинал в КНК си остава най-предното класиране на Ботев в евротурнирите. 

Гунди става голмайстор в шампионата за Купата на носители на купи във въпросния сезон с 6 гола. Той остава и играчът с най-вече голове в Европа за Ботев - 6. 



През сезон 1963-1964 Гунди играе за Ботев и записва 6 мача и 4 гола, само че е върнат в Левски. Според спомените на доста от ветераните на Ботев Гунди не е желал да се връща в Левски, а да остане в Пловдив. 

Завръщайки се в Левски Гунди става несъмнено най-голямата легенда на клуба за всички времена. Вкарва близо 120 гола в 176 мача във футболния ни хайлайф. Искан е и от гранд като Милан, само че тогава е невероятно български футболист да излезе в чужбина. 

В националния тим има 49 мача и 18 гола и взе участие на три международни шампионати 1962, 1966 и 1970. 

За страдание Гунди умира едвам на 28 години при злополука на прохода Витиня дружно с друга именита фигура на Левски и Локомотив София Никола Котков.

Поклонението им е неразрешено поради покруса със руски космонавти, само че на Герена се стичат стотици хиляди, които изпращат Гунди и Котков. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР