Днес се навършват 150 години от приемането на Конституционния Акт,

...
Днес се навършват 150 години от приемането на Конституционния Акт,
Коментари Харесай

Канада навършва 150 години в екзистенциална криза

Днес се навършват 150 години от приемането на Конституционния Акт, посредством който е основана по този начин наречената конфедерация Доминион Канада. Въпреки квалифицираните грандиозни тържества, Канада е изправена пред екзистенциална рецесия сходно на доста от страните в западния свят, написа Гавин Хюит за " БиБиСи ".

На фона на реториката на президента Доналд Тръмп по отношение на чужденците, страната в последно време влиза в ролята на самобитен международен водач на демократичната народна власт и интернационализма. Това обаче не прави въпроса за националната еднаквост по-малко настоящ и там, споделя Хюуит.

За доста канадци въпросът " какво дефинира Канада? " не е еднопосочен – чести отговори са хокея, дивата природа, или някой от известните канадски артисти. Както и обясненията какъв брой друга е Канада от южната си съседка Съединени американски щати.

За известният министър-председател Джъстин Трюдо " един канадец се дефинира не от цвят на кожата, език, вяра или генезис, а от набор полезности, очаквания и фантазии, които споделят освен канадците, а всички хора по света ". Това пояснение обаче не задоволява някои представители на локалното население на Канада преди европейската колонизация, които не престават да се усещат ограбени и изтласкани от земите си.

Под въпрос остава позицията на държавен глава – официално Канада към момента е част от владенията на английската Кралица Елизабет Втора. Канадците обаче са разединени по въпроса. Ако в миналото решат да разгласят самостоятелност, те ще се изправят пред още един екзистенциален въпрос. Единствената най-вече френско-говоряща провинция Квебек до момента е провеждала два референдума за отделяне от Канада, и евентуална самостоятелност от Англия може да направи идващия референдум сполучлив.

Неясно остава и мястото на страната в настоящия интернационален ред. Докато обичайните ѝ сътрудници Съединени американски щати и Англия са разтърсвани от вътрешни рецесии и внезапни промени във външната си политика, Канада се е обособила като демократичен водач – наред с Европейския съюз и в частност с Германия. В бъдеще страната ще би трябвало " сама да си сложи явен и самостоятелен курс ", както съобщи неотдавна външният министър Кристия Фрийланд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР