Днес президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви освобождаването на

...
Днес президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви освобождаването на
Коментари Харесай

САЩ освобождават петрол от стратегическите резерви

Днес президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще разгласи освобождението на незабавния петролен запас като мярка против високите цени на международния пазар, предава Си Ен Ен. Решението е ориентирано към справяне с неналичието на доставки на нефт по света и ще бъде координирано с няколко други страни, в това число Китай, Индия, Япония, Република Корея и Обединеното кралство.

БГНЕС напомня, че преди дни Индия отхвърли молбата на американската администрация да прегледа опцията за освобождение на част от стратегическите ресурси от петрол и да ги продаде, с цел да понижи цените на международния пазар. Администрацията на Джо Байдън се обърна по-рано към ръководещите в Южна Корея, Китай, Индия и Япония с искане да прегледат опцията за продажба на част от нефта от техните стратегически ресурси, макар че съгласно законодателството в тези страни стратегическите запаси от петрол не са предопределени за продажба. Вашингтон предложи да се подхващат координирани дейности, с цел да се реализира понижаване на цените на енергоносителите и по този метод да се подкрепи възобновяване на международната стопанска система. Заедно със Съединени американски щати четирите азиатски стопански системи съставляват петте най-големи консуматори на петрол в света.

Байдън беше известен от своите съветници, че потреблението на запаса няма да направи доста за облекчение на актуалните проблеми, само че някои демократи показаха тезата, че това въпреки всичко може да обезпечи краткотрайно облекчение, а координирането с други страни евентуално може да има по-голям резултат.

Администрацията на Байдън приписва покачването на цените на газа на световните доставки на нефт, които не са в крайник с търсенето по света, защото сега международната стопанска система се пробва да се възвърне от пандемията. Съединени американски щати упрекнаха други страни и компании, че задържат доставките на нефт, както и енергийните компании, че не вземат поради пониженията на цените на петрола и не уведомяват за това потребителите, сподели представител на администрацията на Байдън.

Стратегическият петролен запас е основан след петролната рецесия през 70-те години на предишния век като национална мрежа за енергийна сигурност. Суровият нефт се съхранява в четири подземни солни пещери по крайбрежията на Тексас и Луизиана. Четирите обекта сега съхраняват почти 620 милиона барела недопечен нефт - най-големият ресурс за незабавни случаи в света. Резервът е в положение да задоволи всички потребности от ползване на Съединени американски щати за към един месец, напомня NBC News. 

Петролните фючърси поевтиняха с над 1%, откакто САЩ препоръчаха даване на количества петрол от стратегическите запаси на страната, предава БНР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР