Днес премиерът Мариано Рахой ще свика събрание на кабинета, на

...
Днес премиерът Мариано Рахой ще свика събрание на кабинета, на
Коментари Харесай

Мадрид започва процедурата по поемането на контрол над Каталуня

Днес министър председателят Мариано Рахой ще свика заседание на кабинета, на което да задейства член 155 от испанската конституция, с който може да отнеме автономността на Каталуня. Той разрешава на държавното управление да поеме контрола над всеки от седемнадесетте самостоятелни района, в случай че те нарушат закона. Тази мярка до момента в никакъв случай не е била употребена, само че съгласно Рахой Каталуня потъпква правото с настояването си на самостоятелност след противозаконния съгласно Мадрид референдум.

Формулировката е неразбираема, само че теоретично тя би разрешила на Мадрид да уволни локалната администрация и да настани собствен екип в нея, да поеме контрола върху полицията и финансите, и да свика изключителни избори. Това евентуално ще разгневи района, само че Рахой има поддръжката на останалите показани на национално равнище партии и отхвърли да договаря с водача на каталунците Карлес Пучдемон.Правителството твърди, че няма да анулира автономията внезапно, само че ще вкара характерния условия към районното държавно управление за съблюдаване на закона. Активирането на член 155 ще отнеме няколко дни, защото за него се изисква и утвърждението на сената.

Ако това се случи, в Каталуня могат да се провеждат нови избори - като Рахой и социалистическата съпротива са се споразумели те да бъдат през януари. В изявление за утринния блок на телевизия TVE някогашният министър от социалистите Кармен Калво изясни, че опцията за избори през януари е била разисквана от двете най-големи испански партии и че среща поддръжката им. Калво дава отговор за договарянията с Рахой по въпросния член 155 от Конституцията, който дава опцията за краткотрайно лишаване на автономията.

Какво ще се случи с Пучдемон

Премиерът Мариано Рахой и вътрешният министър Сорая Саенс де Сантамария няма да лишават поста на каталунския министър председател Карлес Пучдемон, който той заема след избори, нито ще назначат нов министър председател. Той ще остане на поста си, само че ще бъде лишен от множеството си пълномощия, които ще се дадат на страната.

Кой ще ръководи

Другите министри, които официално носят купата " съветници ", няма да имат никакви отговорности. Първи евентуално ще загуби поста си вицепремиерът Ориол Жункерас, който дава отговор за финансите на Каталуня. Парламентът ще остане разхлабен, с цел да няма " противоречащи си " управляващи.

За времето, в което автономията на Каталуня е прекъсната (но не дефинитивно отстранена, тъй като това също би противоречало на Конституцията), ще съществува " преходна правителствета власт ", която ще е висшото политическо тяло отпред на региона. Ще я образува специфичен екип делегати на министерствата в Мадрид, който ще поеме ежедневното ръководство, следвайки упътванията на държавното управление.

Колко ще продължи директното ръководство

Крайната цел ще е допустимо най-бързо привикване на предварителни избори. След изборите автономията би трябвало да се възвърне. Все още не е решено дали срокът да е закрепен - три месеца или в документа, с който се известява, да се дефинира потребността " допустимо най-скорошен " избор.

Фотогалерия: Десетки хиляди в Барселона желаеха "свободата на политическите пандизчии " >

Необходимо е те да бъдат утвърдени от Сената в идващите осем дни или девет дни, макар че досега кабинетът е упорствал решението да се вземе по-бързо. Вероятно решението в двореца " Монклоа " (централата на правителството) е да се даде на Пучдемон още време за размисъл - време, в което той може да избра " най-малкото зло " и да свика предварителни избори. Той ще има право да го направи, защото пълномощията му няма да бъдат конфискувани преди вота в горната камара.

Има ли Пучдемон други възможности

Отказ от самостоятелност или привикване на предварителни избори. Подобен ход би бил опасен поради разочарованието на част от базата му, че е внимателен в оповестяването на самостоятелност, както и поради опита на други националистически обединения в каталунския парламент и държавно управление да му лишават самодейността и да разгласят, че точно те са предложили този излаз.

В каталунските медии се приказва и за опцията Пучдемон да разгласи самостоятелност и по-късно да свика предварителни избори (наричани от Барселона " учредителни ", само че считани от Мадрид за " районни " ), което би отсрочило резултата на декларацията. Обсъждан е и разновидността тя да бъде призната от депутатите в Барселона. Това обаче е рисковано, тъй като може да инкриминира всички дали своят вот с " да ". Декларация, последвана от избори, обаче би укрепила ситуацията на Пучдемон пред националистите и по едно и също време с това би избавило автономията на Каталуня.

Източници на " Вангуардия " от кабинета споделят, че в случай че Пучдемон категорично разгласи самостоятелност, Мадрид въпреки всичко ще задейства някои стъпки по член 155 - да вземем за пример да постави надзор върху финансите - даже да бъдат свикани предварителни избори.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (76)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР