Днес православната църква чества Успение на Пресвета Богородица или Голяма

...
Днес православната църква чества Успение на Пресвета Богородица или Голяма
Коментари Харесай

Почитаме Успение Богородично

Днес православната черква празнува Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица - един от 12-те най-големи християнски празника.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуща земния живот и отива в Божието царство при своя наследник Исус. Нейната гибел била така лека и блажена, че приличала на заспиване, отсам и думата " успение " - заспиване.

Три дни преди гибелта архангел Гавриил й оповестява, че Бог е поискал да я вземе при Себе Си в своето Царство, с цел да цари постоянно с Него. Последното й предпочитание е да види светите апостоли дружно.

По чудноват метод те се придвижват пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни по-късно самичък Иисус Христос в небесна популярност, обграден от благ ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, с цел да се поклони пред Светицата и закъснелият Апостол Тома, намират единствено плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им споделя: " Радвайте се, тъй като съм с вас през всичките дни. "

В памет на явяването й пред апостолите Църквата дефинира този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави " въздигне на хляба ".

Според националната традиция празникът се назовава Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се празнува рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които дамите по-късно раздават за здраве и за умрелите. Селищата с църкви " Успение на Пресвета Богородица " имат храмови празници.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пилешка каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат любеница и грозде. Вярващите подаряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, пешкир и пари.

В този ден честват всички, които носят имената Мария, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна, Маша, Мика, Мира, Мара и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР