Днес правителството прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и

...
Днес правителството прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Асен Василев разясни как ще разходим 13 милиарда лева по Плана за възстановяване

" Днес държавното управление одобри обновената версия на Плана за възобновяване и резистентност, чакаме при визитата на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на следващия ден да получим утвърждение на българския проект ".  Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и регистрира, че закъснението ни е тъкмо от 37 дни.

Общата стойност на Планът е 13 520 565 000 лв., от които националното съфинансиране е към 2,1 млрд.лева.

Министър Василев посочи, че България извършва поетите задължения по " зеления преход " и понижаване на въглеродните излъчвания, без това да постанова затваряне на въглищни мощности.

" Имахме три варианти. Първата беше да не осъществим поетите задължения и да нямаме План за Възстановяване и тези 13 милиарда да не стигнат до българския народ и бизнес. Втората беше да се затворят сред 1400 и 1600 мегавата от мощностите на Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани, което би направило България подвластна от вносни източници, чиято цена не направляваме. Третата алтернатива, която ние успяхме да договорим с Европейска комисия е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме въглищни мощности и да предприемем всички вероятни ограничения с цел да понижим пиковото ползване през нощта и през зимата, като изразим сериозен комплекс от акумулатори със същите благоприятни условия като " Чира " и стартираме изследване за геотермална сила. Предвидене е и голяма Национална стратегия за саниране, за която са планувани към 1,8 милиарда лв. и подпомогнем над 10 000 плана за създаване на фотоволтаични паркове за лично ползване в страната ", в детайли изясни Асен Василев.

За какви още планове ще бъдат разходвани 13 милиарда, вижте във видеото!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР