Днес правителството на Турция представя четвърти национален план за действие,

...
Днес правителството на Турция представя четвърти национален план за действие,
Коментари Харесай

Турция с план срещу насилието към жените, напуска Истанбулск...

Днес държавното управление на Турция показва четвърти народен проект за деяние, ориентиран към насилието над дами, който се концентрира най-много върху домашното принуждение. Планът има за цел в допълнение да понижи случаите, измъчващи турските дами през последните години. Президентът Реджеп Тайип Ердоган показа проекта и детайлностите за него в президентския комплекс в Анкара б.

Миналата година 266 дами са били жертви на убийства, постоянно от ръцете на техните съпрузи, родственици или другари от мъжки пол. Около 95 дами са били убити през първите четири месеца на тази година съгласно Министерство на вътрешните работи.

Планът за деяние е направен от Министерството на фамилията и обществените услуги в съгласуваност с организациите, работещи за предварителна защита на насилието. Той включва пет съществени цели и десетки действия, които ще бъдат изпълнени за пет години. Турция показа първия си повсеместен проект за деяние по въпроса през 2007 година За новия проект държавното управление се съветва с неправителствени организации (НПО), профсъюзи, интернационалните организации, университети и медии.

Планът, според правилото на „ нулева приемливост “ към насилието, има за цел да отговори на всички типове принуждение - от физическо принуждение до прочувствено принуждение.

Убийствата на дами и домашното принуждение са кървящи рани за Турция, където към момента най-вече в източните региони има „ убийства на достойнството “.

Подобреното медийно отразяване на казуса го направи по-видим. Но методът на мислене, който стои и зад по този начин наречените убийства на достойнството, при които дамите са били убивани от фамилиите си поради очерняне на тяхната „ чест “, явно остава. Данните на вътрешното министерство по въпроса демонстрират, че убийствата и случаите на домашно принуждение постоянно произтичат от ревността на съпрузите, сътрудниците и отхвърли на дамите да се съберат с жестоките си съпрузи.

Доклад на министерството, показан на Народното събрание предишния месец, демонстрира спад в броя на случаите на домашно принуждение през тази година, от 77 000 на 73 000 през първите четири месеца на 2021 година, до момента в който убийствата на дами са се нараснали на 95 от 73 за същия интервал. Престъпниците са най-вече съпрузи и сътрудници, само че 15% от жертвите са потърпевши от родителите, братята и сестрите си.

През март турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде декрет, целящ да изтегли страната си от Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дами и домашното принуждение, или на малко - Истанбулската спогодба. Турция беше първата страна, която подписа съглашението от 2011 година, само че през днешния ден от 1 юли, тя го напуща публично.

Истанбулската спогодба на Съвета на Европа беше направена, с цел да отбрани дамите от физическо принуждение, наред с други права. Турция отдръпна поддръжката си от съглашението, което съгласно правозащитните организации в страната е нелегално.

Директорът по връзките на турското председателство Фаретин Алтун споделя, че Истанбулската спогодба е проводник за „ нормализиране на хомосексуалността “. Това опонира на обичайните за Турция публични и фамилни полезности, добави Алтун.

Междувременно турските деятели за правата на дамите, юристи и фигури от опозицията към момента се надяват, че могат да спрат страната си да се отдръпна от съглашението. Бяха подадени голям брой тъжби до най-висшия административен съд в Турция, само че досега няма позитивно развиване по въпроса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР