Днес почитаме светеца на 18 януари, заедно с архиепископ Кирил,

...
Днес почитаме светеца на 18 януари, заедно с архиепископ Кирил,
Коментари Харесай

Шест безсмъртни имена черпят днес, започва голям обрат в природата

Днес почитаме светеца на 18 януари, дружно с архиепископ Кирил, двамата избавили християнството от арианството и несторианството.

Според националните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата, и след него тя си отива, по тази причина тук-там се назовава и " Среди зима ". Светецът е настойник на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, смъква дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква 

“Иди си зимо, идвай лято! ”

Празника има и противовес - Летен Атанасовден, който се отбелязва на 5 юли.

Свети Атанас се счита за брат на св. Антон, двамата са показани в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник, именуван " сладки и медени ". Смятало се, че на Атанасовден се ражда чумата, по тази причина дамите правели медени питки и раздавали, с цел да я омилостивят. Характерно е и изработката на питки под формата на куче, защото се счита, че чумата най-вече се бои от кучета. В предишното, на Атанасовден хората проверявали запасите от храна и дърва, с цел да знаят ще стигне ли до пролетта, в случай че нямали, се запасявали. Казвали, че от този ден денят нараства " какъв брой скача 3-годишен елен ", написа Блиц.

В българските национални вярвания светецът е показан като огромен мъж с калпак, яхнал своя кон - обикалящ селата, с цел да ги пази от заболявания и демони. Денят е именуван също и " Втора Коледа " - тъй като, който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи в този момент. 

Стопаните гадаели по времето на Атанасовден дали ще е плодородна годината. " Дебел сняг - пълен резен " - имало ли доста сняг, огромен благодат се очаквал.

В някои региони на България със запалени огньове хората посрещат изгрева на Атанасовден Това са последните дни, в които се пеят песни за обич и сватба от моми и ергени. Скоро наближава интервал на пост и самоограничение, интервал, през който годежи и сватби не се правят. 

На места на Атанасовден се вършат общоселски курбани, с цел да не се разболяват хората. Характерни са и лични курбани, с които се омилостивява светеца, да излекува тежка болест или ужасно приключение. Характерен за празника е и ритуала " побратимяване ", които се извършва и на Ивановден.

Традиционно на трапезата за Атанасовден участва питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз, и най-вече свинско с бамя.

Имен ден честват Атанас, Наска, Тина, Тинка, Таню, Таска и производни от старогръцкото „ Атанасиос " със значение „ вечен ".

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР