Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Какво се

...
Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Какво се
Коментари Харесай

Инфекционисти: Увеличава се броят на заразените с ХИВ, стигмата спрямо тях е жива

Днес означаваме Световния ден за битка с ХИВ/СПИН. Какво се случва с ХИВ позитивните у нас - елементарно ли попадат те на точното място, в което ще получат лекуване и поддръжка? Проявява ли обществото схващане и съпричастност към тях? Защо стигмата към засегнатите от вируса продължава да дефинира ориста им и да е спънка по пътя им към ранна диагноза и сполучливо лекуване?

Отговор на тези въпроси търсим през днешния ден с проф. Татяна Червенякова, изпълнителен шеф на СБАЛИПБ „ Проф. Иван Киров, “ и проф. Нина Янчева, шеф на Отделението по ХИВ/СПИН в болничното заведение.

Проф. Татяна Червенякова: Тенденцията е към увеличение броя на инфектираните

Нашите пациенти с ХИВ са в друга възраст, като цяло мъжете са по-засегнати от дамите. Всички те могат да бъдат спокойни за качеството на грижите, които се поставят за тях. В СБАЛИПБ „ Проф. Иван Киров “ имаме обичаи и от години съблюдаваме всички модерни условия за болнично лекуване и амбулаторно следене на тези хора, това не се промени във времето и не допуснахме намаляване на качеството даже и в най-трудните интервали.

Болницата е един от петте академични центъра, които обезпечават грижи за пациенти с тази зараза. Те са при нас в продължение на години и правят оценка напъните на екипа, който ги лекува и следи.

Напоследък обаче следим наклонност към увеличение броя на инфектираните, а новите случаи са най-вече на младежи.

Всички те получават в цялостен размер антиретровирусна терапия и това им дава опция да живеят обикновено и да се осъществят пълноценно в професионален и персонален проект.

Проф. Нина Янчева: Стигмата по отношение на хората с ХИВ е жива

Грижите и лекуването, което получават нашите пациенти с ХИВ, подхождат напълно на стандартите в европейските и международните гайдлайни. Това се отнася за 98% от болните, останалите 2% не се лекуват по лично предпочитание и съгласно разбиранията си.

Мога изрично да потвърдя, че прекратяването на помощта от Глобалния фонд за ХИВ, малария и туберкулоза не се отрази на нашата работа, нито на качеството на лекуването на пациентите. Антиретровирусната терапия, която те получават, се финансира от Здравното министерство и е обезпечена за всички. Това, което пострада, е предварителната защита, тя бе поверена на неправителствени организации, които се финансираха от Глобалния фонд, само че бяха принудени да прекратят активността си. Така кабинетите за гратис тестване бяха закрити.

Притеснителното е, че стигмата е жива, тя се отразява на инфектираните и ги кара да се опасяват, да се крият. Много хора живеят с опасението, че някой може да ги види и разпознае, когато отиват за тест. За страдание, обществото ни избира да живее с тайни теории, има невероятни изказвания за методите, по които човек може да се болести, общувайки с ХИВ положителни. Те са чиста неистина, само че обществото има вяра, а засегнатите се опасяват. Това води до закъсняла диагностика, до придвижване на заболяването и доста по-трудно лекуване на затрудненията й.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР