Днес отбелязваме Световния ден на астмата. Инициативата през тази година

...
Днес отбелязваме Световния ден на астмата. Инициативата през тази година
Коментари Харесай

Над 400 000 души страдат от астма в България

Днес означаваме Световния ден на астмата. Инициативата през тази година протича под мотото „ Без повече гибел от астма “.
Заболеваемостта от астма продължава да нараства като се чака през 2020 година от бронхиална астма да са наранени повече от 400 млн. пациенти по света. Астмата може да е животозастрашаващо заболяване, в случай че не се лекува вярно. В България от бронхиална астма страдат над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и визити в незабавна помощ, оповестяват от Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА).
За отбелязването на Световния ден на астмата в България към този момент години наред сили сплотяват Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА), Българското сдружение по белодробни заболявания (БДББ), Българското сдружение по алергология (БДА). През тази година, заради пандемията от COVID-19, интензивностите им ще се осъществят през обществените мрежи. Във Фейсбук страницата на АББА ще бъде оповестена настояща и потребна информация за пациентите и видеа със препоръки от страна на медицински експерти.
Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове. То се характеризира с оток и свиване на дихателните пътища, което затруднява дишането. Симптомите на астмата се показват в затруднено дишане, пристъпи на кашлица и стягане в региона на гърдите. Често минават 2-3 години от появяването на признаците на бронхиалната астма до диагностицирането ѝ, защото признаците не се разпознават незабавно и пациентите не се насочват навреме към експерт.
Пациентите с астма би трябвало да продължат да употребяват всекидневно контролиращата си инхалаторна терапия за астма и по време на пандемията с COVID-19. Спирането на инхалаторните кортикостероиди постоянно е причина за евентуално съществено затруднение на астмата.
Специалистите са безапелационни, че достъпът до новаторски лекарства усъвършенства контрола на астмата като понижава потребността от болнично лекуване, лимитира загубата на работоспособност и преждевременната гибел на болните.
Световният ден на астмата се отбелязва всяка година от 1998 година насам в първия вторник на месец май, като през тази година той се пада на 5 май. Организатор е Глобалната самодейност за астма (GINA), а нейни сътрудници годишно стават медицински и пациентски организации по целия свят.
Целта е да се подобрят информираността и грижите за пациентите с астма, да се насочи публичното внимание към ранната диагностика на болестта и да се насърчат хората с тези признаци да потърсят лекарска помощ, а пациентите с открита астма да извършват прецизно рекомендациите за лекуване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР