Днес отбелязваме Международния възпоменателен ден на . По цял свят

...
Днес отбелязваме Международния възпоменателен ден на . По цял свят
Коментари Харесай

78 години по-късно: Отбелязваме Международния възпоменателен ден на Холокоста


Днес означаваме Международния възпоменателен ден на. По целия свят хората отдават респект към тези, изгубилите живота си в лагерите на гибелта през Втората международна война.

На тази дата през 1945 година руската войска освобождава концлагера „ Aушвиц “ в Полша.

С възпоменателна гала в музея „ Аушвиц-Биркенау “, и публични лица, уважиха паметта на жертвите в тогавашния нацистки концлагер. Заради войната в Украйна тази година (за първи път) на събитието не бяха поканени представители на Русия.

Президентът Румен Радев също уважи п и акцентира, че България е избавила своите съграждани евреи. „ В мрачните години на Втората международна война България не позволи нито един собствен жител от еврейски генезис да бъде изпратен в лагерите на гибелта “, означи Радев.

Аврам Папаро, правоприемник на евреи от Видин, споделя по какъв начин 21 български писатели са написали протестно писмо до Народното събрание против.

„ Това писмо се написа на пишещата машина на Д.Б. Димитър Борисов Митов - това е брачният партньор на Калина Малина. Техният наследник е мой състудент, аз съм бил в тяхната къща “, споделя Аврам Папаро.

Заради семейство Папаро остава без плетачните си машини.

„ Идва един българин юрист и споделя на майка ми, нали татко ти е паднал като български боец, отива и издейства да се върне една от машините и ни избавя от апетит и не желае една стотинка от майка ми. Ето, това е директната помощ “, споделя още Аврам Папаро.

А шефът на локалната цигарена фабрика „ Загорка “, с риск да влезе в пандиза, на 200 еврейски деца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР