Днес отбелязваме Деня на българското кино! На 13 януари 1915

...
Днес отбелязваме Деня на българското кино! На 13 януари 1915
Коментари Харесай

В Деня на българското кино: безплатни онлайн прожекции

Днес означаваме Деня на българското кино! На 13 януари 1915 година се състои дебютната прожекция на първия български игрален филм " Българан е галант " – къса няма комедия, режисирана от Васил Гендов, който играе и в основната роля.

За страдание филмът към този момент не съществува. Според Гендов всички копия на кино лентата са изчезнали по време на Втората международна война при бомбардировките над София. Тогава къщата му е улучена и всичко в нея е изгоряло. Негови съвременници настояват обаче, че повода е друга – след Деветосептемврийски прелом през 1944 година новата власт е иззела и унищожила архива на Гендов. За страдание, историята на комедията е трагична, само че пък слага основата на българското, което познаваме през днешния ден.

За да означи празника съгласно Covid ограниченията, Националният филмов център реши да подходи нетрадиционно и да предложи на киноманите онлайн прожекции! Днес от 16 ч. до 24 ч. ще можем да гледаме изцяло гратис 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години. Те ще са налични в онлайн платформата Neterra.TV+, а правата за продукциите ще бъдат заплатени от Столична община.  Сред заглавията са нови български филми като „ Посоки “,„ Маймуна “, „ Диви и щастливи “, „ Писма от Антарктида “, „ Безкрайната градина “,  „ Слава “ и други

Припомняме, че в същата платформа преди няколко дни се състоя на български филм, а в него ще се състои и филмовия фестивал.

А в случай че сте фенове на старите български филми, имаме добра вест и за вас...

Вижте повече на идната страница
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР