Днес отбелязваме 174-тата годишнина от рождението на поета революционер Христо

...
Днес отбелязваме 174-тата годишнина от рождението на поета революционер Христо
Коментари Харесай

На този ден: 174 години от рождението на поета революционер Христо Ботев

Днес означаваме 174-тата годишнина от рождението на поета бунтовник Христо Ботев. Той е роден на 6 януари 1848 в Калофер. Ботев живее единствено 28 години, само че остава в националната памет както с творчеството си, по този начин и с революционното си дело.

Роден е на 25 декември 1847 година (нов жанр - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в фамилията на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е преподавател Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под управлението на своя татко и през 1863 година приключва калоферското учебно заведение. Октомври същата година отпътува за Русия и се записва частен възпитаник във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година Известно време е преподавател в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 година се завръща в Калофер, стартира да проповядва протест против чорбаджии и турци, след което дефинитивно напуща Калофер. По това време във вестник " Гайда ", редактиран от П. Р. Славейков, е оповестено първото стихотворение на Хр. Ботев - " Майце си ". От октомври 1867 година живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. " Дунавска зора ". През идващите години се мести от град на град, известно време живее дружно с Левски.

През 1872 година е задържан за тайна революционна активност и изпратен във Фокшанския затвор, само че освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като помощник и съредактор на революционния орган. Започва дейната му активност като публицист и под негова редакция стартира да излиза новия орган на революционната партия - в. " Знаме ". През 1875 година взаимно със Стефан Стамболов издава стихосбирката " Песни и стихотворения ". Априлското въстание го подтиква да сътвори чета, на която става челник. От Гюргево се качва с част от четата на кораба " Радецки " и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 година е последният тежък пердах - по здрач след сражението патрон пронизва Ботев.



Ето с какво още е останал в историята 6 януари:

Първото пътешестване с дизелов автомобил

То е осъществено през 1930 година от Индианаполис до Ню Йорк. Дизеловият мотори е патентован от Рудолф Дизел в края на 19 век. От 1893 година новият мотор стартира да се създава в Аугсбургския машиностроителен цех при финансовото присъединяване на фирмите на Фридрих Круп и братя Зулцер. Първият работещ мотор бил изработен от Дизел там през 1897 година Мощността на мотора била 20 конски сили при 172 оборота в минута, КПД 26,2% при тегло пет тона. Тези параметри превъзхождали с доста съществуващите тогава мотори на Ото с КПД 20% и корабните парни турбини с КПД 12%, което провокирало неотложен интерес от индустрията.

Любопитен факт е, че известният през днешния ден „ дизелов” мотор в действителност в миналото е можело да бъде задвижван и с растителни масла. Самият Дизел е мислел, че след време дизелът ще бъде безценен разкош.

Година по-късно Томас Едисън получава патент за последното си откритие - „ Държател за предмет, предстоящ на галванопластика”. Едисън се смята за един от най-плодотворните изобретатели на своето време, с рекорден брой патенти на свое име - 1093. Изобретателят става прочут
измежду необятната аудитория с изобретяването на фонографа през 1877 година Макар че невъзпроизведимо записване на тон е реализирано още от французина Леон Скот дьо Мартенвий през 1857 година, а други по това време, изключително Чарлз Крос, размишляват върху опцията звукът да бъде записван и възпроизвеждан, Едисън пръв създава апарат, който реализира това на процедура.

След триумфа на фонографа, Едисън насочва напъните си и към записване на преносими изображения. Той патентова основаната с негова помощ от фотографа Уилям Кенеди Лори Диксън първа кинокамера.

През 1880 година Едисън патентова електрическата разпределителна мрежа, която е значимо изискване за всеобщото използване на електрическото осветяване. Две години по-късно е въведена в употреба първата в света електроразпределителна мрежа, която подава непрекъснат ток напрегнато 110 V на 59 клиенти в Южен Манхатън.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР