Днес официално бе открит обект Реконструкция, модернизация и разширение на

...
Днес официално бе открит обект Реконструкция, модернизация и разширение на
Коментари Харесай

Откриха официално модернизираната пречиствателна станция Златни пясъци

Днес публично бе открит обект " Реконструкция, рационализация и уголемение на ПСОВ-к.к. " Златни пясъци “, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Проектът се осъществя от Община Варна с Асоцииран сътрудник " Водоснабдяване и канализация – Варна “ ООД.

На церемонията участваха кметът на Варна Иван Портних, шефът на ВиК Варна Валентин Вълканов, ръководителят на плана Златка Танева, председателят на ВАРХ Павлин Косев, туроператори, хотелиери и жители.  

" Всички сме очевидци на бързото разгръщане на курортните комплекси край Варна в последните години. Именно по тази причина планът за разширението и модернизацията на пречиствателната станция е от изключително значение за развиването на туризма по цялото Северно Черноморие. С построяването на тази пречиствателна станция се завършва един огромен цикъл на ограничения за опазването на чистотата на на морето по Северното Черноморие. Можем умерено да кажем, че с днешна дата тематиката с пречистването на водите е решена в дълготраен проект. За това допринася и построяването на колекторно-помпената станция в другия комплекс " Св. Св. Константин и Елена ", където водите се водят напълно в градската пречиствателна станция. Затова изричам своята откровена признателност на всички, които способстваха за реализацията на този план ", сподели по време на церемонията кметът на Варна Иван Портних.  

В резултат от осъществяването на плана са  изградени два обособени обекта:

Обект: " Реконструкция, рационализация и уголемение на ПСОВ – Златни пясъци “ – с което е планувана технология за бъдещо натоварване от 72 122 е.ж. през летните месеци и 18 000 е.ж. през зимния интервал. Пречистените отпадъчни води ще дават отговор на условията на Разрешителното за заустване в Черно море, в това число със ходило на филтриране на общ азот и общ фосфор. Водите ще бъдат отведени в пояса на санитарна защита, на разстояние 2 200 м от брега по построеното и въведено в експлоатация  през 2014 година Дълбоководно заустване.

Обект: " Частично създаване, реконструкция/рехабилитация на канализационната мрежа в Следствен отдел към окръжна прокуратура " Ален мак “, гр. Варна “ – с който са построени са 4 основни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина 3 740 м  и  190 сградни канализационни отклонения.

Отпадъчните води от новоизградените канализационни клонове се включват в настоящите канализационни колектори за битови отпадъчни води, преминаващи през територията и заустващи в ПСОВ-Златни пясъци.

Проектът  има директен позитивен резултат и принос за повишение качеството на живот и привлекателността на к.к. “Златни пясъци ", както и за възстановяване на изискванията за насърчаване на туристическия бранш чрез понижаване замърсяването на Черно море.

Осигурено е нужното филтриране, според условията на Директива 91/271/ЕИО, посредством реорганизация, рационализация и уголемение на ПСОВ – Златни пясъци.

Предотвратено е  замърсяването на Черно море с всички произлизащи от това екологични изгоди, като част от задачите на Плана за ръководство на водите в Черноморския басейнов регион.

Постигнато е по-голямо покритие на канализационната мрежа в териториите, които водят отпадъчните води в ПСОВ – Златни пясъци чрез отчасти създаване на канализационната мрежа в Следствен отдел към окръжна прокуратура “Ален мак ".

Дейностите са резултат от осъществяване на Проект № BG16M1OP002-1.005-0006 " Подготовка и осъществяване на план за развиване на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к. " Златни пясъци ", Община Варна ", финансиран посредством ДБФП № BG16M1OP002-1.005-0006-C01/26.07.2016 година, Процедура № BG16М1ОР002-1.005 " Втора фаза на планове за създаване на В и К инфраструктура, чието осъществяване е стартирало по Оперативна програма " Околна среда 2007-2013 година ", Приоритетна ос: 1 " Води " на Оперативна програма " Околна среда 2014-2020 година "

Проектът се осъществя от Община Варна с Асоцииран сътрудник " Водоснабдяване и канализация – Варна “ ООД.

Обща стойност на плана е  37 150 155,07 лева с Данък добавена стойност

Източници за финансиране реализацията на плана: Максимална стойност на ДБФП 28 658 890,06 лв. без Данък добавена стойност. Участие на Кохезионен фонд (ЕС) - 24 360 056,55 лева, Национално финансиране -  4 298 833,51 лева, Община Варна - 8 491 265 лева

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР