Днес, на 7-ми октомври, ръководителите на мисията “ЕкзоМарс-2016 изпратиха втората

...
Днес, на 7-ми октомври, ръководителите на мисията “ЕкзоМарс-2016 изпратиха втората
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция се подготвя за трудно кацане на Марс на 19 октомври!

Днес, на 7-ми октомври, ръководителите на задачата “ЕкзоМарс-2016 ” изпратиха втората от двете серии софтуерни команди по отношение на идното кацане на спускаемия уред “Скиапарели ” на Марс. Първата серия команди беше изпратена на 3-ти октомври.

“Скиапарели ” ще се спусне на повърхността на Червената планета на 19 октомври в 17:48 ч. българско време. Същият този ден в орбита към Марс ще дойде и орбиталната автоматизирана станция “ЕкзоМарс-2016 ”.

Командите, които бяха изпратени към “Скиапарели ” на 3-ти октомври, са свързани с времето на извеждането на спускаемия уред от хибернация, както и с времето на активация на научните принадлежности на борда след кацането. Командната поредност, която беше изпратена през днешния ден, е обвързвана със събитията по освобождението на предния и задния щит, разгръщането на парашута и активирането на трите групи спирачни ракетни мотори.

Докато “Скиапарели ” се спуска към повърхността на Марс, на височина към 7 километра ще се задейства специфичен радар, който ще мери дистанцията сред апарата и повърхността в последните стадии от кацането. На височина от към 2 метра моторите ще бъдат изключени и “Скиапарели ” ще падне свободно на повърхността.

Ръководителите на задачата на спускаемия уред от Европейската галактическа организация (ЕКА) считат, че научните принадлежности на борда на “Скиапарели ” ще могат да работят в продължение на най-малко два дни, а може би и малко по-дълго. Максимум 8 дни след кацането батериите на апарата ще са се изтощили и той ще прекрати своята работа.

“Скиапарели ” не е сложен уред. Той даже няма камера за изработката на фотоси от самата повърхнина на Марс след момента на кацане, въпреки че има камера, която ще може да снима планетата сега на втурване. Основната му задача е да тества технологиите по втурване и кацане, които ще бъдат приложени при идната задача. Тази последваща задача ще бъде изстреляна през 2020 година и ще се състои от създадена в Русия спускаема платформа с инсталирани на нея научни принадлежности, както и от създаден в Европа марсоход.

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР