Днес, на 25 ноември, отбелязваме Международен ден за елиминиране на

...
Днес, на 25 ноември, отбелязваме Международен ден за елиминиране на
Коментари Харесай

Днес е специален ден, не бъди равнодушна

Днес, на 25 ноември, означаваме Международен ден за елиминиране на насилието против дамите.

Датата е оповестена с Резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации от 17 декември 1999 година Организация на обединените нации приканва държавните управления, интернационалните организации и Неправителствени организации да провеждат действия, които да покачат публичното внимание към проблемите на този ден до интернационална угриженост. Жените по света са обект на принуждение, като размерът и същинският темперамент на този проблем постоянно остават скрити.

Активистките от разнообразни организации означават 25 ноември като ден против насилието още от 1981 година. Тази дата води началото си от жестокото ликвидиране през 1961 година на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския деспот Рафаел Трухильо (1930-1961).

Всяка година на 25 ноември стартират 16-те дни на активизъм против принуждение против половете, които завършват на 10 декември, когато е Денят на човешките права. В тези дни се провеждат разнообразни мероприятия, чиято цел е да надигне публичност на проблемите с човешките права и правата хората от разнообразни полове.

Домашното принуждение (обиди, пердах, надзор, ревнивост, за жалост – и убийство) е измежду най-грозните прояви на човешката същина.

На всеки две седмици една жена в България е убивана от собствен брачен партньор, сътрудник, родственик или различен прочут.*

Знай, че в случай че крясъците, заканите, обидите и унижението са постоянно срещани в твоята връзка; в случай че постоянно се чувстваш засегната и разстроена; в случай че индивидът до теб те удря и те наранява физически, полово, душевен или те заплашва – това не е обич, това е принуждение и то е закононарушение.

Не отлагай. Намери сили в себе си и вземи решение да прекратиш връзката, която те наранява. Никой различен с изключение на теб не може да го направи. Хората, които могат да ти оказват помощ, са доста, само че ти си тази, която би трябвало да потърси поддръжка. Ти си по-силна от насилието. .

 принуждение БФЖ

Ако и вие желаете да бъдете част от женското придвижване в България, последвайте БФЖ във,,, и.

* Източници: Български хелзинкски комитет, Европейски институт за полово пълноправие (EIGE), Eurostat.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР