Днес, на 1 септември, се завърна на Земята космическият апарат

...
Днес, на 1 септември, се завърна на Земята космическият апарат
Коментари Харесай

Руската биосонда “Фотон-М” – №4 се върна на Земята, геконите са измрели…

Днес, на 1 септември, се завърна на Земята галактическият уред “Фотон-М ” №4 с биологични обекти – гекони, мухи-дрозофили и семена на растения, след 44-дневен галактически полет.

Мисията бе извънредно известна в Русия, тъй като учените чакаха геконите да се чифтосват и даже да съумеят да се размножат в галактическите условия. Така постоянно задачата беше наричана “сексуална задача ”. Но първичният разбор, извършен след завръщането на “Фотон-М ” на Земята бе разочароващ – всички гекони на борда на галактическия уред са измрели. Все още не е ясна повода за гибелта на геконите. Предстои да бъде изработен подробен разбор.

 Foton M4 Landing

Кацането на “Фотон-М ” през днешния ден, на 1 септември. Credit: Roscosmos

От друга страна мухите понесли галактическия полет сносно, сполучливо са се развивали и даже са се развъждали.

Напомням на читателите, че “Фотон-М ” №4 бе изстрелян сполучливо от космодрума Байконур на 19-ти юли. Но скоро след изстрелването породи механически проблем – радиовръзката сред Земята и галактическия уред бe нарушена. Отне седем дни на експертите, с цел да възстановят връзката с галактическия уред.

“Фотон-М ” беше останал и в главната си орбита с периметри 258 на 571 километра, заради крах при запалването на мотора след отделянето на ракетата. Беше планувано орбитата да бъде кръгова, 575-километрова. Поради тази причина галактическата задача продължи единствено 44 дни, а не 60, както бе в началото планувано.

Кацането бе извършено наред през днешния ден, на 1 септември, в Оренбургска област.

Тепърва следва подробен разбор на всички научни опити и цялостна оценка до каква степен задачата е била сполучлива:

По информация от: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР