Днес магистрати от СГС гледат дело по спор между Теодор

...
Днес магистрати от СГС гледат дело по спор между Теодор
Коментари Харесай

Виж, кой те води във вярата ти!

Днес магистрати от Софийски градски съд гледат дело по спор сред Теодор Ангелов, почетен свещеник към Първа баптиска черква – София и свещеник – Ангел Пилев, лидер на Християнска черква „ Сион”, създател на книгата „ Пасторите сътрудници на ДС”. Или за това по какъв начин оповестеният за сътрудник на Държавна сигурност от Комисията по досиетата свещеник Ангелов отхвърля като „ болшевик на разпит” да е бил клеветник, макар обстоятелствата.

Книгата на свещеник Ангел Пилев излезе преди време и е писмено обоснована с обстоятелства, открити и оповестени от Комисията по досиетата. Тя е прелюбопитно четиво, показващо по какъв начин някои от хората, които са призвани да водят във вярата своите, са и доносничели за тях. Това като похлупак на гоненията и репресиите, на които евангелистите са били подложени от тоталитарния режим. Книгата е симптоматична за размера на покварата в обществото ни, разстлала се даже в средите на пастори – евангелисти, призвани да проповярдват Божието слово и добродетели. Ама някои - не и да ги съблюдават.



Питам разобличителя на доносниците - свещеник Ангел Пилев, какво го предизвика да напише тази книга?

„ Откровенно казано, нямах желание да пиша книга по този въпрос, до момента в който през месец март 2012 година Комисията по досиетата не оповести имената на водещи пастори, които са сътрудничили на Държавна сигурност. Станахме очевидци на отказване на това решение и оборване на обстоятелствата, което се състоеше от заявления и изказвания, само че не беше подкрепено от никакви обстоятелства, с цел да бъде оборено решението на Комисията по досиетата. Тогава взех решение за себе си да се срещна с тези документи и отделих време да ги изчета и проуча в читалнята на Комисията. Междувремено осветените като сътрудници пастори започнаха да пишат заявления и пояснения, които мога да обобщя с няколко изказвания:

Никога не сме били сътрудници на Държавна сигурност,

Не сме били сътрудници, а жертви на Държавна сигурност

Ако сме подавали информации, то е било безвредна и никому невредяща.

Всъщност като сме служили на Държавна сигурност, ние спасявахме Църквата по този метод.

Точно тези изказвания от тяхна страна ме предизвикаха да напиша книгата „ Пастори сътрудници на ДС” и да разкрия детайлности за тяхната активност като сътрудници на ДС”.

Гонението на евенгелистите от комунистическите репресивни институции е неоспорим факт. Ярък образец за това е ориста на свещеник Харалан Попов – „ страдалец на вярата”, на чието име наскоро бе кръстена улица в централен столичен регион. На фона на неговата биография си е напряко светотаство да се четат доносите на пасторите, архивирани от Комисията по досиетата.

Пастор Пилев разясни, че с Решение №333/20.03.2012г. Комисията по досиетата афишира свещеник Теодор Ангелов за сътрудник на Държавна сигурност служил под псевдоним сътрудник Петров. Ангелов заявява, че в никакъв случай не е бил сътрудник на Държавна сигурност, само че не апелира решението на Комисията по досиетата.

„ През 2013 година разгласих книгата си “Пастори сътрудници на ДС”, където изложих разкрити документи от Комисията, които по неоспорим метод удостоверяват агентурната принадлежност на Теодор Ангелов. Последва публикация в Евангелски вестник от негова страна с квалифицикации с обидни за мен прилагателни. След като Ангелов отхвърли да поеме отговорност и да се извини за публикацията си, въпросът бе отправен до съда. В съда Т.Ангелов съобщи, че в никакъв случай не е бил сътрудник на ДС”, разяснява още свещеник Пилев, чиято единствена виновност е, че е решил да повдигне завесата и да каже истината.

С решението си по гр.д.72015/2014г. СРС приема, че Теодор Ангелов фактически е бил помощник и сътрудник на Държавна сигурност до 1982 година

Това решение обаче през днешния ден се апелира пред Софийски градски съд.

„ Очаквам съдиите на Софийски градски съд да потвърдят решението на СРС, както и чакам, че Т. Ангелов ще спре да отхвърля и опровергава фактологическата истина и като Божи чиновник може да признае грешката си и да помоли Бога и миряните за амнистия, че е служил на система, която е гонила и преследвала вярата и Църквата”, изрази своите очаквания за развоя на този прекомерно всемирски скандал свещеник Ангел Пилев.

За всички нас обаче остават въпроси с горчив привкус за цената на истината, за безграничността на наглостта и фалша и най-много - какъв брой е значимо да си наясно кой те води във вярата ти?
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР