Днес Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) излезе със

...
Днес Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) излезе със
Коментари Харесай

КЕВР не приема аргументите за удължаване на концесията на ВиК мрежата на София

Днес Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) излезе със мнение, в което споделя, че удължаването на концесията на " Софийска вода " не е стопански обосновано.

В мнението написа, че липсва сложен разбор на събитията, които са довели до нарушение на икономическия баланс, липсва самостоятелен финансов разбор на концедента, доказващ тези изказвания, както и разбор, чрез който да откри, че с удължение на концесията икономическият баланс ще бъде възобновен.

Дори в противен случай - в отчета на регулатора са показани годишните финансови доклади на сдружението " Софийска вода ", ведно с формулите, по които се пресмята ценатата, която се заплаща, направените вложения и възвръщаемостта им, които еднопосочно сочат, че сдружението не е било ощетявано.

Решението на КЕВР няма наложителен темперамент за столичната община. Това, че регулаторът е срещу, не значи, че решението за удължение на концесията се анулира.
Реклама
В мнението си от КЕВР сочат, че " Софийска вода " не е показала своя бизнес проект за 2022-2026 година (което е в нарушаване на нормативната уредба), а точно вложенията, които ще създадат в този интервал постановиха удължаването на концесията. На доктрина, от позиция на компанията обаче няма никаква логичност тя да показва бизнес проект преди да е ясно докога тя ще продължи да ръководи софийските водни активи. Ако ще го прави до края на първичния период на контракта вложенията биха били едни, в случай че той се удължи с още осем години - напълно други.

В мнението си регулаторът показва, че част от клаузите на спомагателното съглашение не са в сходство със Закона за контролиране на ВиК услугите и Наредбата към него, като същото е трябвало да се изиска и се показа пред Столичния общински съвет преди одобряването на удължение. Още 8 години " Софийска вода " , бе признато на сесия на общинския съвет на 24 ноември. След дълги разногласия в последна сметка договорът получи поддръжката на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация, до момента в който Българска социалистическа партия, " Демократична България " и Борис Бонев насочиха рецензии, свързани с неналичието на публично разискване и късия период за разглеждане в комисии. Други терзания на общинските съветници бяха, че осемгодишният период на удължаването на контракта с Veolia (френската компания, която е мажоритарен притежател на сдружението " Софийска вода) е прекомерно дълъг.

Това е четвъртото в допълнение съглашение по контракта за концесия. Формално претекстът за удължаването на концесията стъпва на настояването да се възвърне икономическият баланс на концесията, който сега е нарушен - това ще рече, че в оставащите три години от контракта (който трябваше да изтече 2025 г.) съгласно, възвръщаемостта на инвестицията не би била допустима, в случай че се запазят същите цени. При удължаването на контракта се резервира съотношението доходи от услуги и вложения и спомагателни финансови разноски за канализационна мрежа.

Другият вид за възобновяване на стопански баланс по думите на управлението беше да се понижат финансовите вложения и да се увеличи фрапантно цената на ВиК услугите, само че от " Софийска вода " избраха удължение на времето, като разясниха за " Капитал ", че даже по този начин " няма да търсят първичните планове за възвращаемост в края ". Няма данни икономическият баланс да е нарушен Според КЕВР обаче от показаните от общината документи не излиза наяве каква е тъкмо обстановката, възприета от страните като причина за нарушен стопански баланс на концесията, като съгласно регулаторът възвръщаемостта на инвестицията е допустима в оставащия интервал, без да е належащо това удължение.
Реклама
В мнението на КЕВР са показани финансовите резултати на концесионера, като числата не обосновават нарушен стопански баланс в интервала 2006-2021 година Дружеството бележи съвсем непрекъснат растеж на приходите от оперативната активност, респ. на облагата. Така, до момента в който първоначално " Софийска вода " е отчитала едвам 75 хил.лв. доходи и 18,5 облага, за 2021 година приходите са 212 млн.лв., а облагата е 44 млн.лв. През годините относително постоянна е рентабилността от доходи на сдружението (около 23-25%), както и рентабилността на вложения капитал.
Свързани публикации Трудната година на ВиК - Пловдив: 9 млн. отговорности и 1 млн. загуба дотук 21 ноември 2022, 17:30 Хитрите съседи и казусът с отчитането на водата на база 18 ноември 2022, 10:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР