Днес кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева официално

...
Днес кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева официално
Коментари Харесай

Кметът на Трявна представи новите подземни контейнери в града

Днес кметът на Община Трявна – госпожа Силвия Кръстева публично откри новите подземни контейнери за разделно събиране на битови боклуци в Трявна. Събитието се организира на ул. “Ангел Кънчев ” до църквата “Св. Георги ” в града, където е ситуирана една от общо шестте площадки с построени съвременни съоръжения за подземно събиране на боклуци. На формалното разкриване участваха, както локалното управление и представители на общинска администрация, по този начин и десетки жители, които с наслада се включиха в съпътстващата акция за разделно събиране на битови боклуци.  

“Радвам се, че виждам толкоз хора и се надявам за в бъдеще, по този начин, добре да организираме нашето сметосъбиране и сметоизвозване! Всички ние би трябвало да стартираме да събираме разделно, да ценим това, което имаме и несъмнено, в бъдеще, също по този начин да бъдат построени още съоръжения, с цел да може да бъде по-чист нашия град. Благодаря от сърце за напъните на всички – на компанията „ Еко Глобул “, на огромна част от общинска администрация, които дълго време се бореха за реализирането на този план и също по този начин на „ Ди Ивент “ и “Кредо 3М ”, които ще имат удоволствието да ни показват по какъв начин в действителност действат контейнерите! ” показа кметът на Община Трявна и насочи зов към всички жители да бъдат по-отговорни в разделното събиране на боклуци, да употребяват по предопределение конфигурираните съдове и да бъдат положителния образец за подражателство.

Кметът на Трявна инициира среща с депутатите от Габровска област
Кметът на Община Трявна – госпожа Силвия Кръстева кани на работна среща четиримата народни представители от 7-ми многомандатен избир...
Прочети повече
На територията на Община Трявна са построени общо шест площадки с подземни контейнери – пет в гр. Трявна и една в гр. Плачковци по план “По-чиста Трявна – разделно събиране в невидими контейнери ”, който се финансира от Европейски фонд за районно развиване по Оперативна стратегия “Околна среда 2014-2020 година ” и е на стойност 390 933 лева, от които 58 639, 95 лева са национално съфинансирани от държавния бюджет на Република България. Разположени са на основни точки в Централните градски елементи и жилищните квартали в двете обитаеми места, като са съобразени с потока от ползватели и са един нов съвременен метод за разделно събиране на боклуци.  


На всяка площадка има по 4 обособени контейнера за разделно събиране на главните групи битов боклук – хартия, пластмаса и метал; стъкло; битов боклук и биоразградим боклук. По време на откриването всички присъстващи бяха в детайли осведомени какви тъкмо боклуци могат да изхвърлят във всеки един от съдовете и какви надлежно не могат. А точно: 

В жълтия резервоар могат да се изхвърлят всички кашони, хартиени опаковки, полиетиленови торбички, чували, кутии от прясно мляко и питиета, туби, пластмасови бутилки, козметични и санитарни артикули, алуминиеви кенове, кутии от консерви и прочие Не е предопределен за мръсни хартии и кашони, блистери от медикаменти, туби от масла и други нездравословни субстанции.

В зеления резервоар могат да се изхвърлят всички стъклени бутилки, буркани без керамични и порцеланови съдове и електрически крушки. Препоръчва се стъклените, пластмасовите и металните опаковки да бъдат изчистени преди да бъдат оставени за преработване.
Община Трявна построява цветна преса за железни кенчета
Община Трявна с поредна крачка към реализиране на екологично бъдеще с предумисъл към запазване на околната среда и природата! От през днешния ден цветна м...
Прочети повече
В кафявия резервоар могат да се изхвърлят всички био боклуци като самун, хлебни произведения, листа, трева, клони, утайки от кафе и чай, плодове и зеленчуци, костилки и черупки. Не би трябвало да се изхвърля пепел, почва и пясък.

В синия резервоар могат да се изхвърлят всички смесени битови боклуци, които не сме съумели да разпределим в останалите три за разделно събиране.

Гражданите бяха приканени да се включат в проведена на място игра и да напишат на дъска дали са запомнили изгодите от преработването на битови боклуци за околната среда и популацията, като да вземем за пример, че всеки един звук рециклирана хартия избавя 13 дървета или че 19 700 рециклирани алуминиеви кутии са задоволителни за изработката на един автомобил. Не закъсняха и първите вярно изхвърлени боклуци в подземните контейнери, които присъстващите донесоха на място.

Тъй като всяка апаратура се състои от наземна и подземна част, бе демонстрирано и по какъв начин тъкмо работят невидимите контейнери. Служители към отдел “Чистота ” на Община Трявна детайлно демонстрираха, че обслужването на съдовете се реализира посредством хидравлична система, благодарение на която подземните съдове излизат на повърхността и се изхвърлят надлежно в сметосъбиращия камион. 
Община Трявна построява велопътека
Община Трявна ще даде още една опция за развиване на туризма в района, като планува да построи велопътека в бъдеще. Живопи...
Прочети повече
По мотив формалното разкриване на новите подземни контейнери в Община Трявна, при започване на тази седмица се организира и информационно-игрова акция за разделно събиране на битови боклуци във всички детски градини и учебни заведения на територията на общината. На всички жители, показали интерес към събитието, през днешния ден, бяха раздадени осведомителни материали и сладки за здраве, логото на които, несъмнено, бе зеления знак на преработването.

Още от ГАБРОВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР