Днес китайският премиер Ли Цян обяви амбициозна цел за икономически

...
Днес китайският премиер Ли Цян обяви амбициозна цел за икономически
Коментари Харесай

Китай обещава да трансформира икономиката си с амбициозна цел за растеж

Днес китайският министър председател Ли Цян разгласи амбициозна цел за стопански напредък от към 5% през 2024 година, обещавайки стъпки за трансформиране на модела на развиване на страната и неутрализиране на рисковете, подхранвани от банкрутирали строителни бизнесмени и задлъжнели градове, оповестява „ Агенция Ройтерс “.

Изнасяйки първия си отчет за работата си на годишната среща на Общокитайското заседание на народните представители, пред Народното събрание на Китай, Ли също означи по-високите разноски за защита , като в същото време втвърди реториката за Тайван .

При определянето на цел за напредък , сходна на миналогодишната, която ще бъде по-трудна за реализиране, защото възобновяване след Коронавирус губи своята инерция, Пекин алармира, че дава приоритет на растежа пред всевъзможни промени , макар че Ли даде обещание смели нови политики, предадоха анализатори. Тао Чуан, основен макро анализатор в Soochow Securities, посочи:

„ По-трудно е да реализираме 5% тази година, в сравнение с беше предходната година, защото базовото число е станало по-високо, което демонстрира, че висшите водачи са ангажирани да поддържат икономическия напредък. “

Неравномерният напредък от предходната година разкри дълбоките структурни несъответствия в Китай , от едва ползване на семействата до все по-ниска възвръщаемост на вложенията, което накара апелите за нов модел на напредък.

Китай стартира годината със срив на фондовия пазар и дефлация на равнища, невиждани от международната финансова рецесия през 2008-09 година Кризата с парцелите и проблемите с дълга на локалното държавно управление не престават, увеличавайки натиска върху китайските водачи да излязат с нови стопански политики .

С благоговението пред икономическото знамение на Китай, което бързо изчезва, някои икономисти направиха съпоставения със изгубените десетилетия на Япония от 90-те години на предишния век, призовавайки за пропазарни промени и ограничения за повишение на приходите на потребителите. В Голямата зала на народа на площад Тянанмън Ли удостовери:

„ Не би трябвало да изпускаме от взор най-лошите сюжети. Трябва да продължим напред с трансформирането на модела на напредък, да създадем структурни корекции, да подобрим качеството и да подобрим продуктивността. “

Не беше конкретизирана времева линия или съответни детайлности за структурните промени , които Китай има намерение да реализира, само че Ли също акцентира стабилността като „ основата за всичко, което вършим “. Освен това Ли призна, че постигането на задачата няма да е елементарно, като добави, че е нужна „ самодейна “ фискална позиция и „ рационална “ парична политика . Целта преглежда „ нуждата от повишение на заетостта и приходите и попречване и неутрализиране на рисковете “, добави Ли.

Международният валутен фонд предвижда напредък на Китай през 2024 година от 4,6%, намалявайки до 3,5% през 2028 година

Наред с всичко останало, за китайските акции беше отворен нов раздел и юаните бяха значително непроменени.

„ Политиците наподобяват удовлетворени от актуалната траектория “ , счита Бен Бенет, азиатско-тихоокеански капиталов пълководец в Legal And General Investment Management. Той добави:

„ Това е разочароващо за тези, които се надяваха на по-голям тласък… Има риторична поддръжка за дълга на локалното държавно управление и бранша на парцелите, само че ключът е по какъв начин това се ползва на процедура. “

Умерен тласък

Китай възнамерява да поддържа бюджетен недостиг от 3% от икономическото произвеждане , което е спад от ревизираните 3,8% предходната година. Най-важното е, че възнамерява да издаде 1 трилион юан а (139 милиарда долара) в специфични ултра-дългосрочни държавни облигации , които не са включени в бюджета. Специалната квота за издаване на облигации за локалните държавни управления беше избрана на 3,9 трилиона юана, против 3,8 трилиона юана през 2023 година Китай също по този начин дефинира задачата за потребителска инфлация от 3% и цели да сътвори над 12 милиона градски работни места тази година, поддържайки равнището на безработица към 5,5% . Томи Сие, началник на отдела за проучване на Голям Китай в OCBC Bank, твърди:

„ Малко евентуално е Китай да направи тласъци в жанр базука. В момента към момента има доста ограничавания във връзка с това по какъв начин Китай може да поддържа стопанската система посредством фискални разноски. “

Бюджетните проекти включват нарастване на разноските за защита със 7,2% тази година, сходно на 2023 година – цифра, следена от близко от съседите на Съединени американски щати и Китай, които са внимателни по отношение на стратегическите планове на страната, защото напрежението над Тайван нараства. Бюджетът за защита на Китай се удвои , откогато президентът Си Дзинпин пристигна на власт преди повече от десетилетие. Тази година бележи 30-ата поредна повишаване на разноските за защита, съгласно проучване на Международния институт за стратегически проучвания.

Докладът на Ли също отстрани предходните споменавания за „ спокойно обединяване “ с Тайван. Ето какво разяснява Ли Минджианг, академик по защита в Rajaratnam School of International Проучвания:

„ Китай демонстрира, че през идващото десетилетие желае да разрасне армията си до точката, в която е подготвен да завоюва война, в случай че няма различен избор, с изключение на да се бие в такава. “

„ Нови производителни сили “

Изправен пред демографска рецесия , която също заплашва прекосяването към воден от потребителите модел на напредък, държавният плановик на Китай даде обещание да усъвършенства политиките в поддръжка на раждаемостта , като в същото време увеличи компенсациите и главните пенсии за възходящото възрастно население.

Що се отнася до бранша на парцелите , Ли даде обещание да финансира „ оправдани “ планове и да обезпечи повече обществени жилища, защото Пекин се стреми да позволи пренасищането с незавършени парцели, което тревожи купувачите на жилища .

Въпреки уверението на Ли, че Китай желае да ограничи индустриалния свръхкапацитет , той също означи повече запаси за софтуерни нововъведения и напреднало произвеждане , в сходство с настояването на Си за „ нови продуктивни сили “.

Китай също по този начин ще отстрани всички ограничавания за задгранични вложения в индустриалния бранш и ще формулира проекти за развиване на квантовите калкулации, огромните данни и изкуствения разсъдък, до момента в който се стреми към софтуерна самодостатъчност .

Някои анализатори подлагаха на критика фокуса на политиката на Китай върху производството, като споделиха, че това изостря индустриалния свръхкапацитет , задълбочава дефлацията и ускорява комерсиалното напрежение със Запада .

„ Стремежът към скорост отстъпи място на смяната в модела на напредък “ , акцентира Ху Юексиао, основен икономист в Shanghai Securities.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР