Днес Европейската комисия публикува резултатите от проучване на Евробарометър относно

...
Днес Европейската комисия публикува резултатите от проучване на Евробарометър относно
Коментари Харесай

Евробарометър: Над половината от пътниците в ЕС не са запознати с правата си

Днес Европейската комисия разгласява резултатите от изследване на Евробарометър по отношение на правата на пасажерите в Европейския съюз. Според него едвам 43 % от жителите на Европейски Съюз, които са пътували със аероплан, железопътен превоз на дълги дистанции, рейс или ферибот през последните 12 месеца, знаят, че в Европейски Съюз са въведени специфични права за пасажерите. Адина Вълян, комисар по въпросите на превоза, съобщи: „ Европейският съюз е единственият район в света, където жителите разполагат с цялостен набор от права, осигуряващи отбрана по време на пътешестване. Тези права обаче би трябвало да бъдат по-популярни и по-лесни за схващане и използване. Също по този начин нашите правила следва да носят по-голяма правна сигурност за пасажерите и бранша. Ето за какво Комисията предложи правата на пасажерите във въздушния и железопътния превоз да бъдат обновени.Сега е належащо Съветът и Европейският парламент бързо да реализират единодушие по тези оферти, с цел да се подсигурява ефикасна отбрана на пътуващите в Европейски Съюз “. Правата на пасажерите се дефинират на ниво Европейски Съюз. Те се ползват от доставчиците на транспортни услуги, а националните органи дават отговор за контрола по използването им.

Различията в практиките сред обособените страни затрудняват пасажерите и те не постоянно имат изясненост към кого да се извърнат и какво да създадат, изключително поради обстоятелството, че пътуванията им в Европейски Съюз са неведнъж трансгранични. Комисията към този момент поставя спомагателни старания за внасяне на повече изясненост по тематиката и за това пасажерите да бъдат по-добре осведомени с правата си. За задачата тя прави законодателни оферти за правата на пасажерите във въздушния и железопътния превоз, издава насоки и дава постоянна информация за правосъдната процедура в тази област. Също по този начин Комисията стартира акция за повишение на осведомеността.

Повече резултати от изследването: 32 % от всички респонденти (включително тези, които не са пътували с един от посочените нагоре типове превоз през последните 12 месеца) знаят, че в Европейски Съюз те разполагат с права при пътувания с въздушен, железопътен и автобусен превоз или с фериботи. Едва 14 % знаят, че тези права важат и за въздушния превоз, 8 % — за железопътния превоз, 5 % — за автобусния превоз и 3 % — за пътуванията с транспортен съд или ферибот.

Делът на осведомените с правата на пасажерите е по-висок измежду респондентите, които са пътували с най-малко един от посочените типове превоз (43 % по отношение на 32 %), въпреки той да остава под 50 % от интервюираните. - Делът на пасажерите, които смятат, че са били добре осведомени за правата си от страна на транспортните сдружения преди началото на пътуването варира според от типа превоз: 40 % при въздушния превоз, 29 % при корабите или фериботите, 26 % при железопътния превоз и 26 % при автобусните транспорти. Този дял е още по-малък, когато става дума за информацията, получавана по време на пътуването и след него. - Делът на пасажерите, които са се сблъсквали с проблеми и са подавали тъжба е по-голям при пътувалите със аероплан, в сравнение с при другите типове превоз: 37 % при въздушния превоз против 26 % при автобусния, 24 % — при железопътния и 18 % — при пътуващите с кораби и фериботи.

Общо за всички типове превоз: 26 %. При респондентите, които са се сблъсквали с проблеми при пътешестване, само че не са подавали публична тъжба (72 %), най- изтъкваната причина за бездейност е чувството, че сходна тъжба би била безполезна (45 %) и на второ място — че паричната отплата не си коства усилието (25 %). - При пасажерите, срещнали проблем по време на пътешестване с въздушен превоз през последните 12 месеца, 53 % показват, че самолетната компания се е отзовала по някакъв метод (предлагайки храна и питиета или различен полет, възобновяване на цената на билетите, финансова отплата, настаняване и т.н.) без значение от това дали пасажерите са подали тъжба или не.

Едва 43 % от респондентите, пътували с железопътен транспорт, и 38 % от пътувалите с рейс, транспортен съд или ферибот, показват, че транспортните сдружения са съдействали на пасажерите. - IP/19/6814 <@links@> 55 % от респондентите, които са срещнали проблеми при пътешестване и са подали тъжба до транспортното сдружение, декларират, че са задоволени от метода, по който е била прегледана жалбата им, само че едвам 37 % от тях са били задоволени от информацията по отношение на процедурите за подаване на тъжби, предоставена от транспортното сдружение. - Огромната част (81 %) от потърсилите подпомагане за лица с увреждания или с понижена пъргавина (т.е. 8 % от респондентите), декларират, че са били задоволени от реакцията на транспортното сдружение. Този дял спада (60 %) при прилагане на повече от един тип превоз. - По-нататъшни стъпки Резултатите от изследването ще бъдат употребявани в две настоящи законодателни процедури, свързани с правата на пасажерите в железопътния и въздушния превоз, както и в оценките на правата на пътуващите с рейс, правата на пътуващите с кораби и фериботи и правата на пасажерите с увреждания или с понижена пъргавина. В този подтекст ще бъде прегледан и достъпът до мултимодален превоз за тези пасажери и за други типове пътуващи. Обща информация Проучването е извършено сред 19 февруари и 4 март 2019 година и в него са взели участие 27 973 жители на Европейски Съюз. Законодателството на Европейски Съюз, което пази правата на пасажерите и подсигурява, че те няма да се изгубят в море от национални правила, се отнася за всички типове превоз. Никъде другаде по света пасажерите във всички типове превоз не разполагат с сходна отбрана.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР