Днес е свикан извънреден Европейски съвет, съобщи здравният министър проф.

...
Днес е свикан извънреден Европейски съвет, съобщи здравният министър проф.
Коментари Харесай

Кацнаха последните три самолета от Великобритания

Днес е призован ексклузивен Европейски съвет, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Лидерите на страните-членки ще обсъдят общи ограничения за Европейския съюз против разпространяването на новия вариант на COVID-19. Ангелов, дружно с вътрешния министър Христо Терзийски, дадоха ексклузивен брифинг на Летище София в 3 часа тази нощ, съобщи Българската национална телевизия.

Последните три самолета от Англия кацнаха у нас през нощта на летищата в София, Пловдив и Варна. Въпреки възбраната за полети от Острова, която влезе в действие от среднощ, за тези самолети беше направено изключение.

Последният аероплан от Лондон кацна на Летище София пет минути преди 3 часа през нощта.

Освен в София, летищата във Варна и Пловдив също са приели два самолета от Острова след среднощ, макар възбраната. Здравният министър изясни, че това е единственото изключение.

" Твърдо сме решени да опазим границите на България от новия вариант на ковид и да запазим колкото се може повече хора здрави, до момента в който пристигна имунизацията, с цел да могат надлежно те да придобият нужния имунитет и да се оправят с вирус. Това, което знаем сигурно за новия вариант на вируса, са две неща - първото е, че той се предава по-бързо и второ е, че той се въздейства от новата ваксина, която започваме да вършим в България на 27 декември ", съобщи проф. Костадин Ангелов.

" Тук сме, с цел да създадем инспекция по какъв начин влизат всички пасажери на територията на България. Изключението е точно това, че за тези полети българските жители към този момент бяха по летищата. Беше невероятно да бъдат канселирани и трябваше да се приберат у нас. Това, че това са единствените аргументи, които са ни водили при вземането на това решение ", добави Ангелов.

След издаването на заповедта за наложителна 10-дневна карантина на идващите от Англия у нас със самолети от Острова са пристигнали общо 667 пасажери.

" Всички са карантинирани, като се изключи осем, които не желаят да бъдат карантинирани и в директни зони ще изчакат полети за назад. Това са шестима жители на Англия. Една българска гражданка и един жител на Австралия, които ще изчакат съответни полети за връщане ", сподели министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

От среднощ са затворени и сухопътните граници за идващи от Англия. През тях ще бъдат допускани единствено български жители, които са тръгнали от Острова, както и такива със статут на непрекъснато пребиваващи.

Гранична полиция ще прави съответните инспекции в осведомителните масиви и ще открива обстоятелства и условия по отношение на придвижването на всеки един, който влиза в страната.

Министър Костадин Ангелов добави, че се чака да има общи дейности на Европейски съюз против разпространяването на новия вариант.

" Знаете, че има призован ексклузивен съвет на Европейски Съюз. Така че сътрудниците ще заседават и ще вземат решения, които да са в дейности, годни за цялото пространство за всички страни членки ", приключи Ангелов.

Както читателите на ФАКТИ към този момент знаят, от 0.00 часа през днешния ден до 31 януари 2021 година е не разрешава влизането на територията на Република България на всички лица, които идват у нас с начална точка на тръгване от Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и авто превоз. Изключени от възбраната са българските жители, както и лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване в България и членовете на техните фамилии. Те подлежат на 10-дневна карантина в домовете си или на други места, които посочат.

Мярката се изяснява с новия, по-заразен вариант на ковид, който се популяризира във Англия. Предишната заповед на здравното министерство, от късния следобяд, постановяваше единствено карантина на идващите от Острова. След това на работно заседание при премиера Бойко Борисов бе решено да бъдат спрени всички полети от и за Англия от среднощ до края на януари, напомни БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР