Днес е прословутият ден на големите намаления, популярен като черен

...
Днес е прословутият ден на големите намаления, популярен като черен
Коментари Харесай

"Черният петък" е последният ден преди частичния локдаун

Днес е прословутият ден на огромните понижения, известен като " черен петък ". 27-и ноември е и последният ден преди огромното " затваряне " поради коронакризата, което ще засегне големите търговски обекти, заведения и спортни зали в цяла България, както и учебните заведения, които минават на отдалечен режим. Все отново в този момент ограниченията са по-леки спрямо локдауна при първата офанзива на вируса напролет.

Ограниченията влизат в действие довечера в 23.30 часа. Според заповедта на здравния министър те ще продължат до 21 декември, а към Коледа ще има празнично отхлабване на противоепидемичните ограничения. Поне такива са желанията на ръководещите коронакризата към този момент.    

Днес е последният присъствен ден в учебно заведение за децата в цялата страна. От понеделник всички възпитаници, както и студентите минават към образование онлайн. За смут на родителите детските градини и яслите ще останат затворени до 21 декември. 

Моловете затварят отчасти - в тях както и напролет ще работят единствено питателните магазини, аптеките, офисите на банки и застрахователи и обектите на мобилните оператори.

Заведенията няма да позволяват поситители, само че ще могат да доставят храна и питиета на клиентите си в офиси и по домовете.

Залите за фитнес и танци ще бъдат затворени. Музеите и галериите също. Само театрите ще продължат да работят - при 30% претовареност на местата. 

Спортните тренировки и надпревари за деца до 18 години се не разрешават.  Състезанията за възрастни могат да се организират, само че без аудитория.

 

Планове

" България се наимира в най-тежката фаза на пандемията - въпреки да не сме към момента на равнищата на Белгия, Чехия, Люксембург ", сподели тази заран пред Нова основният здравен контрольор Ангел Кунчев . Той изясни, че задачата на ограниченията е броят на заболелите да се понижи с 30-35% дневно ". Тази цел обаче е оптимално вероятната, а по-реално е да влезем плато - тоест случаите да спрат да порастват, което отново би било триумф, уточни доцент Кунчев. И акцентира:   " Зависи освен от ограниченията, които не са най-твърдите в света, а и от спазването им ".

Той изясни, че при положителни резултати от използването на частничния локдаун първите, които за които ще отпаднат рестриктивните мерки, ще са детските градини и учебните заведения - за децата от първи до четвърти клас. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР