Днес е Празник на иконата на Всех скорбящих радост” (Радост

...
Днес е Празник на иконата на Всех скорбящих радост” (Радост
Коментари Харесай

МИСТИЧЕН ДЕН: Тази чудотворна икона на Света Богородица излекувала тежко болната сестра на патриарха, а в българските храмове се извършва специален молебен - ето за какво

Днес е Празник на иконата на " Всех скорбящих радост” (Радост за всички скърбящи) - в края на 17 век в живота на християните навлиза нов празник, отдаден на Божията майка, откакто направила едно невиждано за времето си знамение.

През 1688 година Евфимия, сестрата на Московския патриарх Йоаким се разболяла тежко и бил на смъртния си одър. Въпреки това тя продължавала непрекъснато да се моли Една заран, след продължителна и изтощителна молитва, болната Евфимия чула гласа на Пресвета Богородица, която ѝ споделила, че в Преображенския храм има с името " Всех скорбящих наслада " (Радост на всички скърбящи).
свързани новини13663на 01.10.202160889на 23.08.2021
Богородителната Дева поръчала още болната Евфимия да повика свещеника от храма, дружно с тази икона. А когато отслужи водосвет, заболяването на Евфимия ще изчезне. Божията майка заръчала и още нещо. Когато Евфимия оздравее, да споделя на всички за чудотворната и да популяризира милостта на Иисус Христос.

Чудното излекуване на Евфимия станало навръх 24 октомври. Затова празникът се празнува до ден сегашен в възхвала на Пресвета и Иисус Христос.

Днес във всички храмове в България, се прави за децата с увреждания, техните родители и за всички, които се грижат за тях. Решението на Светия Синод беше взето преди няколко години, а определеният ден беше точно празникът на Света " Всех скорбящих радост”.

2. Св. страдалец Арета - той живял във втората половина на петия и първата половина на шестия век. Бил гражданин на град Негран, в Омиритската страна, наричана в Св. Писание Сава. В Негран и въобще в тая страна имало доста християни. Общо в страната преобладавали юдействащи евреи.

Царят на омиритските евреи, разрушен от благочестивия етиопски цар, решил да отмъсти за това на християните в своите владения. С тая цел нападнал града Негран, безстрашно защищаван от жителите. Като не могъл със мощ да го превземе, послужил си с машинация – да бъде непринудено пуснат в града. Като влезнал в града, той изловил най-първите християни, отпред с Арета, авторитетен християнин, отличаващ се с долбоко благочестие.

Юдействащият цар изискал от хванатите християни да се откажат от вярата си, да похулят разпнатия Иисус, да покажат пренебрежение към св. Кръст и да почнат да юдействат. Всички единомислещо декларирали, че не могат да се отрекат от вярата, в която са кръстени.

Жестокият цар-евреин, с цел да сплаши християните, заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини. Арета с огромната му тайфа от 240 души бил предаден на страшни изтезания.

След като никакви страдания не раздрусали вярата им, по заповед на царя тия доблестни мъченици били обезглавени.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР