Днес е последният ден, в който може да се издигат

...
Днес е последният ден, в който може да се издигат
Коментари Харесай

Последен ден за нови кандидатури за главен прокурор

Днес е последният ден, в който може да се издигат номинации за нов основен прокурор. Засега има една единствена кандидатура - на Иван Гешев, който бе подсилен от цялата прокурорска гилдия отпред със Сотир Цацаров. Той Гешев получи поддръжката и на правосъдния министър Данаил Кирилов.
Номинацията му обаче бе посрещнаха доста сериозно от юристи и цивилен организации.
На предишното съвещание на Висш съдебен съвет няколкостотин души стачкуваха против кандидатурата на Гешев и желаеха тя да бъде оттеглена. За през днешния ден също е разгласен митинг, проведен от самодейността " Правосъдие за всеки ". Демонстрацията е оповестена от 18.30 часа пред постройката на Съдебната палата в София, по това ще има митинг и пред Окръжнта прокуратура в Пловдив.
Освен прокурорите във Висш съдебен съвет, право да издира претендент за основен прокурор има и правосъдният министър. Данаил Кирилов позволи опция да се възползва от това пълномощие, в случай че му бъде препоръчана мощно подкрепена гражданска номинация или такава, посочена от президента. Гражданският бранш стартирана името на следователя Бойко Атанасов.
Минчо Спасов, юрист, някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори" и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност, разяснява тематиката в изявление за предаването “Нещо повече “ на БНР: “Когато всички мислят еднообразно никой не мисли задоволително. Единодушието на прокурорите, с което предложиха господин Гешев, доста остро припомня на неналичието на действителна мисъл и на действителна ценностна оценка освен каква е личността, освен какъв е и какво не трябва да бъде бъдещият основен прокурор. На мен в този спор, в тези митинги, в които аз също вземам участие ми липсва полемиката, която беше повдигната от президента. Президентът помните преди месец или два започва полемики с органите на изпълнителната, на правосъдната власт точно да се реши какъв би трябвало да бъде основният прокурор – дали той да бъде като Кьовеши, като Моника Маковей, или да задържи статуквото, каквото е до момента. Този дебат липсва в обществото “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР