Днес е петък 13-и - дата, която често се свързва

...
Днес е петък 13-и - дата, която често се свързва
Коментари Харесай

Петък 13-и в живота на известните личности

Днес е петък 13-и - дата, която постоянно се свързва с неприятен шанс. Милиони суеверни хора заобикалят срещите с черни котки, стоят надалеч от огледала от боязън да не ги счупят и хапват безвкусни ястия, обезпокоени, че могат да разсипят солта. Други отхвърлят да карат или да се качват на аероплан.

Страхът от деня с " неприятна известност " и обвързваните с него суеверия участват в живота на доста известни персони - от майстора на ужасите Стивън Кинг до певицата  (която е родена на 13 декември). 

 
               

Страхът от петък 13-и се назовава параскаведекатриафобия. Числото 13 и в частност петък 13-и са в положение да " изкарат ангелите " даже на майстора на хорър романите Стивън Кинг, който написа цяла публикация по тематиката за " Ню Йорк таймс " през 1984 г. 

От параскаведекатриафобия страда и американският президент Франклин Делано Рузвелт. Биографът Джон Гънтър написа: " Той мразеше петък 13-и, в никакъв случай не би почнал значимо пътешестване в петък, в случай че можеше да го избегне, и не обичаше да сяда на вечеря с 13 души ".

Марк Твен един път бил 13-ият поканен на вечеря посетител. Въпреки суеверното предизвестие на другар, американският публицист и хуморист въпреки всичко отива. " Беше в действителност неприятен шанс. Те имаха храна единствено за 12 души ", споделя по-късно Твен. 

Друг американски президент - Хари Труман, е бил огромен обожател на играта на подкови и даже е конфигурирал игрище пред Овалния кабинет. Труман прави още една крачка напред, като инсталира подкова над вратата на кабинета си за шанс.

Основан през 1882 година от капитан Уилям Фаулър, Тринадесетият клуб на Ню Йорк е група от скептици, които се опълчват на суеверията, като провеждат вечери в петък, 13-и. На първата вечеря членовете му - 13 на брой, минават под стълба, обръщат солниците на масата (спазвайки обаче възбраната да не хвърлят солта през рамо), хапват 13 ястия, първото от които на светлината на 13 свещи. Малкият клуб се разраства до национална организация, наброяваща над 400 души. Сред почетните й членове съгласно Нюйоркското историческо сдружение са петима американски президенти - Честър Артър, Гроувър Кливланд, Бенджамин Харисън, Уилям Маккинли и Теодор Рузвелт.  

Кои известни персони са родени в петък 13-и

Сред известните персони, родени в петък 13-и, са писателят и драматург Самюел Бекет, някогашният президент на Куба Фидел Кастро, някогашните актриси, близначките Мери-Кейт и Ашли Олсън, актьорите Джулия Луис-Драйфус и 

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР