Днес е много важен ден за България, защото очакваме избор,

...
Днес е много важен ден за България, защото очакваме избор,
Коментари Харесай

Защо да повярваме на Цацаров сега?

" Днес е доста значим ден за България, тъй като чакаме избор, който е определящ за промяната в прокуратура. Реформа, която да я трансформира в по-ефективна и по-добре работеща институция. "

Така преди 7 години тогавашният министър на правораздаването от ГЕРБ, а в този момент зам.-омбудсман Диана Ковачева откри съвещанието на Висшия правосъден съвет, на което Сотир Цацаров беше определен за основен прокурор. За тези 7 години промяна не видяхме. Не се усети прокуратурата да се е трансформирала в по-ефективна и по-добре работеща институция. В някои връзки даже се върна обратно към едни по-мрачни времена.

Главният прокурор с изтичащ мандат към този момент дава нови обещания. Този път в концепцията си за ръководител на антикорупционната комисия. Също като преди 7 години и този път изборът на Цацаров е превдварително решен. Каквото и да дава обещание, или да не дава обещание в концепцията си, той ще бъде определен. Институциите също като обществото са с прекомерно къса памет. Народните представители бързо ще не помнят концепцията на Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия, тъкмо както членовете на Висшия правосъден съвет

 

в никакъв случай не му потърсиха сметка какво извърши от желанията си

 

като претендент за основен прокурор. А би трябвало мандатът му отпред на прокуратурата да е определящ при избора му за началник на КПКОНПИ.

Преглед на протокола от съвещанието на Висш съдебен съвет от 20 декември 2012 година демонстрира, че основни изявления на Цацаров са останали просто голи думи.

" Не представям пред вас тактика за битка с престъпността, а съответни планове. Намерения за въвеждане на подходи и практики в системата на прокуратурата, като ги представям с ясното схващане, че възможното им въвеждане безспорно би довело до възстановяване работата на държавното обвиняване, което несъмнено ще докара и до забележима положителна смяна в очите на българските жители ". Социологическо изследване на Българския институт за правни начинания от пролетта на 2019 година сподели, че 24.48% от интервюираните правят оценка работата на Цацаров като слаба, междинна оценка дават 42.66 на 100. Като добра я дефинират 18.88%, доста добра - 4.20%, и отлична - 0.70%. Това не е единственото изследване през последните години, от което ясно се вижда, че " положителна смяна в очите на българските жители " няма.

" Следващ проблем в кадровата работа е командироването на прокурори и следователи. Ще кажа единствено едно изречение. Като наложителен детайл от бъдещата работа на основния прокурор и изобщо управлението на прокуратурата, би следвало да се наложи разбирането, че практиката

 

командировката да замества състезанието следва да бъде абсолютно отстранена ",

 

дава обещание Цацаров, преди да бъде определен. Това, меко казано, не е изпълнено. От регистъра на командированите прокурори, качен на сайта на Висшия правосъден съвет, се вижда, че към сегашния миг в цялата страна има 98 командировани прокурори и следователи. Преди година са били с трима по-малко.

Командироването от много време се употребява за напредък в кариерата без конкурс. Командированите магистрати по предписание са по-лесно подвластни от шефовете си, които когато и да е могат да прекратят покачването им. От края на 2017 година да вземем за пример Ясен Тодоров е командирован от столичното в националното разследване. Тодоров беше член на предходния състав на Висшия правосъден съвет и част от твърдото ядро на Цацаров в него. А в този момент му адвокатства от телевизионния ефир за позицията в КПКОНПИ и изяснява по какъв начин Цацаров ще влезе там " с летящ старт ". В графата " претекстове " за Тодоров е маркирано " след преценка за нужда от командироване в Националната следствена работа, обоснована с натовареност заради кадрова необезпеченост, спецификата и характера на активността, и в действителност учредения за командироване на оферти следовател - притежаван нужния професионален стаж и опит, потвърден професионализъм ". Близо година и дъщерята на Тодоров - Теодора Тодорова, беше командирована от Районната прокуратура в Сандански в Софийската районна прокуратура, отново със заповед на Цацаров. През юли т.г. Тодорова беше назначена на титулярно място в София. Преди това, през 2015 година, Тодорова беше назначена без конкурс в администрацията на основния прокурор.

В листата има хора, които са командировани от десетки месеци. Рекордьор е Стефан Рачев, който от 105 месеца, т.е. от близо 9 години, е командирован от Софийската районна в Софийската градска прокуратура.

 

Сред хората с дълги командировки е и брачната половинка на военния министър

 

Красимир Каракачанов - Росица Слабакова-Каракачанова. Тя е без конкурс в апелативната прокуратура в София от близо 4 години. 23-ма прокурори са преместени без конкурс в профилираните структури, които се занимават и с делата против хора от високите етажи на властта.

" В концепцията са изложени и хрумвания за финансовата децентрализация на системата на прокуратурата, обособен е въпросът, че те са нереализуеми без съответни законодателни промени ", споделя още Цацаров пред Висшия правосъден съвет преди избора му. За тази си концепция обаче Цацаров не настоя пред законодателя, който за 7 години му извърши какви ли не нормативни стремежи.

Бъдещият тогава основен прокурор обещаваше и " в действителност непрекъснато и професионално работещ пресцентър на прокуратурата ". Истината е, че беше натрапен жанр на толериране на избрани медии, които не подлагат на критика слабостите на държавното обвиняване. И игнориране на публицисти и въпроси, които са неуместни за прокуратурата. 

" Промяна в откритите практики, свързани с осъществяване на дейности по следствието на досъдебното произвеждане, за които е нужна правосъдна глоба. Известно е, че сега главното количество такива дейности, главно претършуване и изземване, се прави в изискванията на необходимост, т.е. без предварителна глоба на съд, с следващо утвърждение. За страдание, такава е практиката и тя търпи рецензия. В случаите, в които предварителното позволение е належащо, се изисква и е получено, би трябвало доста да надвишава тези, при които се търси следваща глоба на съд ", изясни Цацаров по време на чуването си.

В края на 2018 година " Сега " публично го попита какъв брой и какви дейности се правят в изискванията на необходимост, т.е. без предварителна глоба на съд, и какъв брой от тях след това са били утвърдени. Отговорът на обвиняването беше, че тази информация не се основава и събира от прокуратурата. Тоест откакто е заел най-високия пост в държавното обвиняване,

 

Цацаров не е анализирал и решил казуса,

 

за който приказва пред Висш съдебен съвет. В мандата на Цацаров от отчетите на прокуратурата отпадна и информацията какви суми се изплащат като компенсации по Закона за отговорността на страната. Макар че хората, които осъждат прокуратурата поради противозаконните й дейности, както и делата за по-големи компенсации, нарастват. През м.г. са влезнали в действие 302 неоправдателни решения против държавното обвиняване. Предходните две години броят им е 280 и 285. Решени на разнообразни инстанции са 923 каузи, при 847 и 862 за предходните години.

" Оправдателните присъди и върнатите за доразследване каузи. На пръв взор цифрите не са толкоз стряскащи. Оправданите лица са сред 2.4 и 2.6%, върнатите каузи са сред 2.4 и 5.6%. Затова, в действителност споделям, че на пръв взор цифрите не са толкоз стряскащи. За страдание обаче, те са стряскащи тогава, когато приказваме за каузи с необикновен публичен интерес и изключително за делата, свързани с корупционни закононарушения, в това число и следените от Европейската комисия. Нещо повече, основава се чувството, че по тези каузи се повтарят като че ли еднотипни неточности при следствието, в това число даже и при потреблението на специфични разследващи средства ". За целия мандат на Цацаров това не се промени. Прокуратурата не приключи сполучливо нито едно следствие за корупция по високите етажи на властта. 

За да следи промяната в прокуратурата, Цацаров се канеше още

 

да бъде образуван и Обществен съвет, върху който да не може да въздейства

 

В него трябваше да участват представители на съсловните организации и независими специалисти - одобрени имена в правната наука и неправителствени организации, ангажирани с промяната на правосъдната власт. " Това е корективът на промяната ", изясни преди 7 години Цацаров. Нищо от това не се случи. Главният прокурор даже доста персонално приемаше всяка рецензия от страна освен на неправителствения бранш, само че и от Съюза на съдиите и ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Сега публичен съвет ни се пробутва и като коректив в КПКОНПИ. Само че този филм сме го гледали.

Преди 7 години, в отговор на въпрос във Висш съдебен съвет за безконтролната власт на основния прокурор и невъзможността да му бъде търсене отговорност. " По отношение на делото " Колеви "  мисля, че най-важният проблем, който се слага, не е обвързван с това, което един основен прокурор може самичък да направи. Най-важният проблем, който се слага, е проблемът въобще за метода, по който се осъществя отговорността на фигурата на основния прокурор в Република България и неналичието на какъвто и да е механизъм за това. Говоря за активен механизъм, а не за научен механизъм. И този проблем не просто е подложен, този проблем продължава да съществува. " Цацаров не просто не направи нищо, с цел да промени това. Дори напъните изглеждаха ориентирани статуквото да бъде непокътнато. За да може през днешния ден приемникът му Иван Гешев да твърди, че казусът е преекспониран и не съществува.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР