Днес е лесно човек да научава чужди езици - върви

...
Днес е лесно човек да научава чужди езици - върви
Коментари Харесай

Втора ръка

Днес е елементарно човек да научава непознати езици - върви си по улицата, чете компаниите на магазините и си обогатява речника.

Търси думичка за магазин - намира я незабавно - шоп!

Замисля се по какъв начин се споделяха пуканки - незабавно отсреща - поп-корн!

Дири парцалче втора употреба - секънд хенд магазини на всички места!

Друго си е да рече човек „ секънд хенд ” - по-аристократично някак иде. Нищо, че различен е носил новото ти сако и от пет метра по смрадта на дезинфектанта хората разпознават с какво си се облякъл, значимото е, че наподобява добре и съвсем като ново и неупотребявано!

И - най-важното -  към този момент никак да не ни пука! Голям праз! (Как ли беше това на британски - биг праз, може би?). Едно е да се държат с теб като с човек втора употреба, друго е - като с гражданин секънд хенд!

Пък в случай че се огледа човек в близост - май всичко ни е секънд хенд!

Дори държавното управление - към този момент трети път си го използваме, единствено го обръщаме от време на време с хастара на открито за разчистване и след това си го имаме напълно като ново! От време на време единствено би трябвало да му се пришиват нови копчета, че в тая тарапана копчетата са най-слабото място на облеклата - като те притисне навалицата, ги къса. Правителствените представители кой знае за какво назовават тия копчета бушони и изясняват, че бил гръмнал бушонът, само че всички виждат, че просто третото копче на панталона е изхвърчало към Испания и за никакъв бушон и дума не може да става - бушон е това, което се явява под окото на човек, когато се омеша в неправилната тълпа.

Пък в последно време по улиците тълпа да искаш. От едната страна се задават някакви и желаят правораздаване за всеки, от другата напират други, едвам слезли от рейсовете, само че към този момент строени да маршируват за правда. И като се омешат - не може да се оправи човек кои са за правораздаване и кои - за правда.

У нас явно тия две неща не са съвместими, щом толкоз народ е излязъл по улиците да пази едното от другото.

Не че и правораздаването, и законността ни не са секънд хенд - както са почнали да минават от ръка в ръка незабавно щом някой седне в столчето на предходния министър председател.

Но това не трябва да се споделя - не е цивилен, политически и всячески правилно. Като знаем доста думи, не е хубаво да ги използваме всичките безотговорно! Ако всеки стартира да приказва и написа каквото му текне, хората ще вземат да се объркат и да подминават магазините за водачи втора ръка!

От най-високото, е, не от най-високото, само че от секънд-премиерското място към този момент подредиха на многознаещите да нямат мнение, а единствено да гледат обстоятелствата и вероятно - в случай че към момента имат достъп до медии, да ги отразяват.

Задължително - такива, каквито са! А не противоположното.

Тук, несъмнено, се натъкваме на един дребен проблем - в случай че фактът е, че някой е простак, може ли да се отрази подобен, какъвто е? Или би трябвало да се написа, че оня някой среща известни проблеми в комуникирането с околната среда и кучето си, което води до краткотрайни неразбирателства?

И би трябвало ли да се пита началството дали може да се рече на простака простак, или по-добре някои обстоятелства да не стигат до обществеността макар публичния интерес към тях?

И в случай че началството ти рече да вървиш да се переш с тия твои обстоятелства - какъв препарат да използваш - течен или на прахуляк? А може би да се възползваме от водещия европейски опит и да преминем на капсули?

И защо ни е толкоз обогатеният с нови думи речник, след като по дуварите към този момент не четем старите дълги лозунги, кандърдисващи и призоваващи към нещо обществеността, а срещаме единствено една трибуквена думица, която даже не става за писане във вестник?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР