Днес Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23

...
Днес Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23
Коментари Харесай

Пловдив джаз фест 2021

Днес „ Джаз клуб “ отваря порти (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „ Илюзия “. (Не на „ ФСБ “, само че отново е хубава). И не е заблуда, че нейните реализатори са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана удивен от нашата аудитория при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „ пеещ “ контрабас. Третият музикант, с феноменално соло барабани в композицията „ Илюзия “, е измежду изпълнителите, поканени на тазгодишния „ Пловдив джаз фест “, който се провежда от Мирослава Кацарова с нейния екип и пловдивската общност. 

Става дума за Антонио Санчес – роден в Мексико американски барабанист от висша класа. Освен като водач в разнообразни обединения, Антонио Санчес се включва в продукции на Пат Метини, Гари Бъртън, Майкъл Брекър, Чик Кърия, Авишай Коен (!), който взе участие в „ Пловдив джаз фест “ през пандемичната 2020-а и очарова публиката с неземно музициране на пловдивската сцена. Тази година там е поканен още един популярен музикант: Брад Мелдау. 

На 31 октомври от 20 часа в Дома на културата „ Борис Христов “ е очакван заключителният концерт на „ Пловдив джаз фест 2021 “ с присъединяване на американско виртуозноно трио, формирано от лауреати – носители на награди „ Грами “: Джеф Балард – барабани, Лари Гренадиър – контрабас и водачът – пианист и композитор Брад Мелдау. 

В „ Джаз клуб “ по стратегия „ Христо Ботев “ имате опция да чуете тримата популярни музиканти, соло импровизации на пианиста и записи от взаимния албум на Мелдау с Крис Тили, който е реализатор на всякакви (може би всички!?) типове мандолини и банджо. В предаването звучи и тематика на Пол Макартни, която е от албума „ Seymour Reads The Constitution! ” (Сиймър чети конституцията!), по едноименната творба на Брад Мелдау. Тази комбинация има забавна предистория. Пианистът споделя, че един път сънувал по какъв начин артистът Филип Сиймър Хофман му чете (на него, на Мелдау!) конституцията на Съединени американски щати. Музикантът споделя, че гласът на Сиймър Хофман е бил „ обмислен, леко отегчителен, безропотен “, звучал е и „ някак философски “. На втори проект, като декор, се е чувала тематиката на това, което след това се трансформира в музикалната пиеса „ Сиймър чети конституцията! “. Когато се събудил, Брад Мелдау незабавно нотирал мелодията, преди да избледнее, както постоянно става при сходни случаи... Дни по-късно артистът Филип Сиймър Хофман напуща този свят.



В богатата и добре подредена информация за „ Пловдив джаз фест 2021 “ написа: „ Брад Мелдау е незабравим импровизатор, който с голям интерес съчетава джаз, класическа и поп музика. Той обаче се занимава съществено и с музикалната архитектура на своите творби. В работата си постоянно съпоставя и съчетава крайностите. Между импровизацията и формализма Мелдау съумява да сътвори резултат на следен безпорядък “.

Позволявам си да прибавя думи на китариста Джон Маклафлин, изречени във връзка джаза в предходните години, в наши дни и изкуството изобщо: „ Пуристите изчезват като птицата додо “.

Снимки: bradmehldau.com
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР