Днес БТА разширява кръга на своите партньори с Регионалния исторически

...
Днес БТА разширява кръга на своите партньори с Регионалния исторически
Коментари Харесай

БТА сключи договор за партньорство с Регионалния исторически музей - София

" Днес Българска телеграфна агенция уголемява кръга на своите сътрудници с Регионалния исторически музей в София ", сподели Кирил Вълчев. Неслучайно с РИМ - София, тъй като това е един от най-старите музеи на България, въпреки и късно сдобил се с задоволително пространство за своята експозиция, изясни той.

Вълчев добави, че Българска телеграфна агенция към този момент има подписани партньорски контракти с няколко музея в София и страната. Освен това се поддържа и рубриката " BG Археология ", в която организацията дава всякаква информация, обвързвана с археологическите открития в България.

Генералният шеф на Българска телеграфна агенция напомни, че градският музей на София е основан през 1928 година по предложение на тогавашния кмет на София ген. Владимир Вазов. Музеят стартира да събира сбирка от старинни предмети и движимости от бита на софиянци. Сред хората, които се включват в самодейността София да има музей, са Петко Р. Славейков, Иван Вазов и Стоян Михайловски. Наред с Народния, Военно-историческия и Църковно-археологическия, музеят е измежду най-старите музеи на територията на столицата.

" Още в далечната 1882 година с писмо от 10 март Константин Иречек се обръща към Софийска община с предложение всевъзможни любопитни старини - като надписи, дялани камъни, антични съдове и други останки от древността да се събират в музей, откакто се известява за тях в министерството на просвещението ", описа Кирил Вълчев.

Той добави, че значима дата в историята на музея е 1952 година, когато той е възобновен като независима културна институция. През 1998 година Музеят за история на София се преименува в Софийски исторически музей, а от 2015 година е Регионален исторически музей - София.

В музея непрестанно има и нови изложения с изключение на непрекъснатата експозиция. Културната институция оказва помощ и на редица музеи, които са най-много в Софийска област - Самоков, Ботевград, Етрополе, Правец, село Витраре. Филиали на музея са Гробница на княз Александър I Батенберг, Експозиция за национално помиряване, Археологическо равнище на базиликата " Света София ", Къща-музей " Ненко Балкански ", Триъгълна кула на Сердика, Археологически парк " Западна врата на Сердика ", Античен културно-комуникационен комплекс " Сердика, сподели още Вълчев.

Генералният шеф на Българска телеграфна агенция изясни, че с подписването на контракта се уреждат авторските права на материалите, които Българска телеграфна агенция ще получава от музея. Освен това организацията получава и поддръжка - с потреблението на произведения на Обербауер, които са благосъстоятелност на Регионалния исторически музей - София. Тях организацията ще употребява в историята на Българска телеграфна агенция, която ще бъде издадена този месец.

" Две от неговите творби ще използваме със единодушието на РИМ-София, с цел да илюстрираме остаряла София. В годините, когато е била основана Българска телеграфна агенция през 1998 г, тя още е нямала фотографски отдел и ние нямаме подобаващи илюстрации. Така че благодаря на шефа на музея доцент Венета Ханджийска за поддръжката за историята на нашата организация ", сподели Кирил Вълчев.

Директорката на РИМ-София Венета Ханджийска сподели, че подписването на контракта за партньорство сред Българска телеграфна агенция и РИМ-София се случва в годината, в която организацията навършва 125 години, а музеят отбелязва своята 95-годишнина.

" Крайно време е в действителност да работим дружно и публично, не че не сме го правили и преди. Но по този метод ще обединим напъните си и публично в това да представим това културно завещание на столицата, да го разпространяваме по най-подходящия и професионален метод с хора, които милеят за това от страна на музейните специалисти и несъмнено на експерти публицисти в Българска телеграфна агенция ", сподели тя.

Тя разгласи, че Българска телеграфна агенция може да разчита на техния богат фонд и за други свои начинания и добави, че ще се стараят да подават информация за дейната си активност, самодейностите си, събитията, изложбите и просветителните си стратегии.

" Благодарение на материалите, които вие ще ни предоставяте, Българска телеграфна агенция ще има опция да споделя за столицата на България като за един от водещите европейски градове в историята. Включително и през последното столетие, тъй като във вашите сбирки са каляски, които по нищо не отстъпват на тези, които са се движили в европейските градове, коли от времето на цар Фердинанд, мебели, които подреждат софиянци измежду европейците през тези години, музикални кутии, та чак до лули ", сподели Кирил Вълчев. Той добави, че материали от фондовете на РИМ-София може да се употребяват и в сп. " ЛИК ".

Кирил Вълчев сподели, че информацията за протичащото се в музея ще бъде оповестено в излъчванията и на български, и на британски език. Той сподели двете творби на Обербауер, които ще бъдат употребявани в историята на Българска телеграфна агенция. За него се споделя, че с фотографска акуратност е изобразявал гледките от София, изясни Вълчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР