Dnes.bgИнститутът по безопасност алармирал за пътя край Своге месец преди

...
Dnes.bgИнститутът по безопасност алармирал за пътя край Своге месец преди
Коментари Харесай

Експерт: Състоянието на българските пътища е притеснително

Dnes.bg

Институтът по сигурност алармирал за пътя край Своге месец преди нещастието Състоянието на множеството пътища у нас е много притеснително. Това разгласи в " Денят ON AIR " Диана Русинова от Института за пътна сигурност. Тя добави, че сега в България липсват задоволително инспектори, които да дават без значение мнение за качеството на пътищата.

Русинова също по този начин изясни, че с цел да имаме добра пътна инфраструктура би трябвало да се влагат доста пари.

" Превенцията е единственият метод да понижим произшествията. Преди няколко седмици стартирахме ревизия на пътищата и се оказа, че положението им е много притеснително. Трябва да работим доста, с цел да достигнем до промени, които да избавят човешкия живот. 30 години у нас се опитвахме да променим водача, като обяснявахме, че е неприятен и незапознат. Вниманието обаче би трябвало да бъде ориентирано към пътната инфраструктура и средата. С тяхната смяна ще се промени и манталитета на водачите. Пътната среда би трябвало да бъде пригодена към изискванията и потребностите на българите. Докато не повлияем на средата и не променим хората, няма да достигнем до задачата да нямаме жертви на пътя. За да имаме хубави пътища, би трябвало да плащаме за тях ", сподели тя.

Русинова разкри, че сега у нас няма задоволително специалисти по пътна сигурност. Тя бе безапелационна, че Институтът по сигурност е алармирал за възможен случай на пътя край Своге месец преди да се случи нещастието, при която починаха 20 души.

" Човешкият живот няма цена и такава не би трябвало да му бъде слагана. Ние като общество би трябвало да създадем по този начин, че да не се стига в никакъв случай до това да изплащаме компенсации за починали в произшествия. Експертите на Института за пътна сигурност сигнализираха месец преди случая край Своге, че там може да се случи сходно нещо. Нямаме инспектори по пътна сигурност, които да обхождат рисковите сектори и да дават рекомендации какво би трябвало да бъде поправено, с цел да не се стига до сходни произшествия. Европейската инструкция ни задължава да имаме такива експерти, които са самостоятелни и да дават своето мнение. Трябва ни методика по която да ги образоваме и стратегия за работата им ", изясни Русинова пред Bulgaria ON AIR.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР