Днес беше уволнен шефът на националната телевизия на Словения, което

...
Днес беше уволнен шефът на националната телевизия на Словения, което
Коментари Харесай

Уволниха шефа на националната телевизия на Словения

Днес беше уволнен шефът на националната телевизия на Словения, което се преглежда от медийните наблюдаващи като нова офанзива против свободата на медиите.

Уволнението е последният удар против медиите в балканската страна, която понастоящем е ротационен ръководител на Европейски Съюз.
 Словения с нови рестрикции за директно преминаващите Словения с нови рестрикции за директно преминаващите
Словенското държавно управление разгласи, че от 23-ти август директно преминаващите пре страната ще би трябвало да демонстрират доказателство, че са били...

Консервативното държавно управление, което пристигна на власт предходната година, беше подложено на обстрел от деятели и правозащитни групи за офанзиви против публицисти. В петък ръководителят на Радио-телевизия Словения (RTV) Андрей Грах Ватмауг съобщи, че Наталия Горсчак е уволнена, като се аргументира със спад в зрителския интерес и други проблеми с ръководството.

Горсчак обаче съобщи, че уволнението й е, тъй като не е спазила „ настояванията на Грах Ватмауг по отношение на промени в личния състав и програмата “. Този ход, който се очакваше от предходната седмица, провокира бурни реакции още преди да бъде официализиран в петък.

„ Смяната на шефа на малкия екран е първа стъпка към понижаване на публицистичната автономност на публичната телевизия “, предизвести Словенската асоциация на публицистите (DNS) предходната седмица.

Консервативното държавно управление на премиера Янез Янша е подложено на критика за ограничение на медиите, откогато пое властта през март 2020 година Малко след идването си на поста Янша разкритикува репортажа на телевизия RTV за оправянето с рецесията с ковид, казвайки, че „ има прекалено много от вас и (вие) сте прекомерно добре платени “.
 Драстичен скок на новите случаи на COVID-19 в Словения Драстичен скок на новите случаи на COVID-19 в Словения
През последните 24 часа в Словения са регистрирани нови 248 случаи на ковид, което е съвсем двойно повече, в сравнение с беше преди се...

Когато Грах Ватмауг беше назначен по-рано тази година за началник на RTV - с поддръжката на ръководещата дясноцентристка коалиция - Янша написа в Туитър „ да се надяваме, че новата метла ще поправи това подправено информиране “. Европейската комисия изрази терзанието си от натиска върху свободните медии в Словения, като предизвести, че това е " същността на демокрацията ". Брюксел също по този начин прикани Словения да възобнови финансирането на единствената осведомителна организация STA, спряно от януари.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР