Днес бележи началото на може би най-ключовото пътуване на Джо

...
Днес бележи началото на може би най-ключовото пътуване на Джо
Коментари Харесай

Байдън лети за Саудитска Арабия, докато Путин за Иран

Днес бележи началото на може би най-ключовото пътешестване на Джо Байдън в целия му живот и несъмнено решаващо за политическата му кариера. Той ще посети Израел и Западния бряг на река Йордан, а крайната цел на маршрута му ще бъде Саудитска Арабия. Там ще се водят диалози освен с Рияд, само че и с още шест страни от Съвета за съдействие на арабските страни от Персийския залив, както и поканените водачи на Египет, Ирак и Йордания. Близкоизточното турне може да дефинира ориста на района за години и даже десетилетия напред и, несъмнено, ще повлияе на развиването на световните процеси.

В момента Съединените щати претърпяват рекордна инфлация, породена от покачващите се цени на горивата, а на елементарните американци им е все по-трудно да повярват в легендата за „ повдигането на цените от Путин “ – зелената политика на сегашния притежател на Овалния кабинет е прекомерно свежа в тяхната памет. Освен това гласоподавателите бяха разграничени от решението на Върховния съд да анулира решението по делото „ Роу против Уейд “, което в продължение на 40 години гарантираше конституционното право на аборт, отнемайки въпроса от щатските управляващи. На този декор публичната поддръжка на Байдън се срина до пагубните 30 %. Като цяло страната се " конфедерализира " с тревожна скорост и демократите рискуват да изгубят освен междинните избори за Конгрес, планувани за ноември, само че и идната президентска акция.

За да поправя обстановката, президентът на Съединени американски щати е заставен да отиде като вносител на петиция в страната, която неотдавна даде обещание да направи страна-парий - Саудитска Арабия.

Но не можете да избягате от „ енергийно подвластната “ действителност и не можете да извършите нищо, с цел да изолирате Русия.

Яростно наказан от Байдън, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман не губи време и се приготви за визитата - в края на юни той посети Египет и Турция, основни страни за сунитския свят. В общественото пространство ставаше дума за икономическо съдействие, само че е явно, че преди към този момент отсроченото пътешестване на американския президент районните играчи консолидираха позициите си.

И като гръм от ясно небе в навечерието на толкоз значимото за Байдън събитие оказва се, че съвсем незабавно след обиколката си Владимир Путин освен ще беседва с Реджеп Тайип Ердоган, само че и ще го направи в Техеран, като част на срещата на високо ниво в " Астанински формат ".

Разбира се, такова високо равнище на договаряния за Сирия може да се изясни с проектите на Турция да организира следващата специфична интервенция там - в северната част на страната против кюрдските формирования, интензивно подкрепяни от Съединени американски щати. В Ирак сходна интервенция тече към този момент съвсем три месеца. Дамаск счита сходна стъпка за нарушаване на своя суверенитет, макар че действително не управлява тази територия – тя се управлява от финансираните и подкрепяни от Вашингтон „ Сирийски демократични сили “, чието ядро са кюрдските отряди за самозащита. Те изискват необятна автономност от Асад. Анкара от своя страна желае да сътвори 30-километрова зона за сигурност в Северна Сирия.

Като се има поради ситуацията, излиза наяве, че и Москва, и Вашингтон имат отрицателно отношение към тези проекти на Анкара.

За да промени позицията на Съединени американски щати, Ердоган прояви известна еластичност по въпроса за присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, като в последна сметка се съгласи, само че принуди скандинавските демокрации да се откажат от прехвалените хуманистични полезности - те в действителност утвърдиха изгонване на кюрдите в Турция, макар че няколко месеца по-рано те нарекоха сходен сюжет невъобразим.

Тук, несъмнено, наддаването надалеч не е завършило: официално Стокхолм и Хелзинки се съгласиха с изискванията на Анкара, само че след срещата на високо ниво на Алианса в Мадрид оповестиха, че за никаква екстрадиция не може да става дума. Строго видяно, меморандумът подсигурява, че всички претенции за екстрадиция на жители ще бъдат " прегледани в елементи ", само че това не значи, че те ще бъдат задоволени. Е, в този случай единодушието на Анкара да одобри нови членове на НАТО въобще не значи, че те в действителност ще станат членове на блока - решението въпреки всичко би трябвало да бъде утвърдено в Народното събрание.

Сега Ердоган ще би трябвало да координира сирийските си проекти с Кремъл. Въпросът е какво е подготвен да предложи той за битката против съдружниците на Съединени американски щати на територията на съдружник на Русия.

Контактите сред двете страни се развиват доста интензивно през последните години, макар участието на Турция в НАТО. Без да ѝ пука за блоковата взаимност, тя води доста самостоятелна политика и отхвърля да се причисли към антируските наказания. Въпреки това доставките на дронове за Киев не стопират.

Отношенията сред Москва и Анкара изискват ювелирна дипломация: капацитетът за борба е прекомерно огромен заради близостта и упоритостите на двете сили. Продължаващата интеграция към Запада заплашва да въвлече Турция в борбата с Русия, а концепциите на Ердоган за основаване на Велик Туран, който включва всички тюркски нации, директно заплашват съветския суверенитет. Но този план към момента е надалеч от стадия, в който има опция за директна борба и сходен сюжет би довел до извънредно неприятни последствия и за двете страни.

В същото време Русия и Турция имат прекомерно огромно пространство за съдействие: даже и да не вземем поради икономическите аспекти, стабилността и хармонията в Близкия изток са жизненоважни и за двете страни.

Така че би било наивно да се има вяра, изключително в светлината на скорошните договаряния на срещата на върха в Техеран на толкоз високо равнище, че идните договаряния ще се концентрират извънредно върху Сирия.

И с цел да разберете защо тъкмо можем да приказваме, би трябвало да погледнете района като цяло.

Може би второто най-важно тектонично разединение в Близкия изток след арабско-израелския спор може да се смята за борбата сред Саудитска Арабия и Иран. Старите религиозни несъгласия сред сунити и шиити вървят ръка за ръка с политически проблеми: през 2016 година страните още веднъж скъсаха дипломатически връзки, само че от 2021 година има вероятности за възобновяване на разговора.

И в случай че Русия е заинтригувана от постоянни връзки сред основни районни играчи, на първо място от съображения за личната си сигурност - тъй като в нестабилния Близък изток постоянно има риск от появяването на нова „ Ислямска страна “, то мирът в района е от интерес за Съединените щати единствено доколкото Вашингтон има достъп до петролни доставки на вярната цена. За това мирът е изцяло доброволен, задоволително е единствено да контролирате находищата – образецът със Сирия е пред нас. Но помиряването сред Рияд и Техеран, с посредничеството на Москва, най-сетне ще издуха ветровете на опитите на Съединени американски щати да изолират Русия и да обезпечат на „ цивилизования свят “ на ниска цена гориво.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР