Днес бе открит обновеният православен храм Света Петка“. Основната рехабилитация

...
Днес бе открит обновеният православен храм Света Петка“. Основната рехабилитация
Коментари Харесай

Откриха обновения православен храм „Света Петка“ в Русе

Днес бе открит обновеният православен храм „ Света Петка “. Основната рехабилитация на църквата бе изпълнена по план „ Християнското завещание по продължение на културния кулоар Русе – Гюргево ”.

 

На празничната литургия участва и кметът Пенчо Милков.
„ Храмове като този са витално значими за русенци, с цел да ни оказват помощ за съхранението на нашата национална еднаквост и за предаването на българския дух и обичаи на идните генерации “, обърна се кметът към ръководителя на църковното настоятелство на храма духовник Станимир Велчев. Негово благоговейство благодари за поддръжката на Община Русе и подари на Пенчо Милков икона на настойничката на божата обител Света Петка или по-позната като Параскева и Петка Българска.


Светата литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, свещеник на Васлиу и Харгита Андрей, игуменът на Троянския и Бачковския манастир Сионий, Негово Преосвещенство Главиницкия свещеник Макарий, както и свещеници от Румъния и България. На нея участваха също регионалният шеф Анатоли Станев, изпълният шеф на Еврорегион „ Данубиус “ Лили Ганчева, представители на разнообразни институции, посетители от Румъния, както и голям брой русенци.
Основният камък на храм „ Света Петка “ е положен на 27 август 1939 година Проектът за храма е направен от русенския проектант Любен Динолов през май 1939 година Строителството стартира през същата година от локалния майстор–предприемач Никола Иванов Колчев. Архитектурният план на храма е първият самоуверен и успешен опит за пресъздаване на Кръглата черква (Златната църква) в Преслав, строена от цар Симеон I.


Храмът се отличава със своя хубав иконостас, направен през 1942 година от възпитаника на тогавашното русенско Мебелно учебно заведение Георги Генов, а иконите по него са дело на русенския художник Георги Каракашев. Останалите икони в храма са от Тодор Янков и Никола Пиндиков. Стенописите са изографисани от проф. Никола Кожухаров, Цанко Василев и декоратора Петър Михайлов.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър! 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР