Днес, 8 ноември, православните празнуват деня на Архангел Михаил, известен

...
Днес, 8 ноември, православните празнуват деня на Архангел Михаил, известен
Коментари Харесай

Голям празник е днес! Празнуват много именици

Днес, 8 ноември, православните честват деня на Архангел Михаил, прочут измежду народа като Архангеловден.

Според християнското вероучение Бог е основал ангелите преди основаването на забележимия свят. Тъй като човешките сетива не могат да усетят, видят или чуят ангелите, те се назовават ​​„ духове “.

Самата дума „ ангел “ се превежда като „ вестител “ или „ делегат “. Точно това е ангелското служение – да прогласява Божията воля. В библейските текстове, както и в някои жития на светци, има подиуми с явяване на ангели. По предписание пратениците на Създателя защитавали праведните от неприятности или съобщавали Неговата воля.

Кой е Архангел Михаил?

Архангел Михаил се счита за настойник на човечеството, за него се загатва няколко пъти в Светото Писание. Архангел Михаил се счита за най-главния ангел, за шеф на воините на Господ в битката против злите сили. Именно Архангел Михаил е изгонил Сатаната от царството небесно.

На иконите Архангел Михаил нормално се изобразява с меч. Това е знак на победа над злите сили, същият меч отсича пагубните пристрастености и изкушения от човешката душа. Нито един иконостас не е цялостен без облика на Архангел Михаил.

Традиционно се счита, че молитвата на Михайловден ще бъде „ мощна “ и „ ефикасна “, тъй като ролята на Архангел Михаил е ролята на боец, победител над Луцифер, само че силата на молитвата не зависи от позицията на светец или ангел в йерархията на ангелските чинове, а се мери единствено с откровена религия към Господа.

Архангел Михаил предсказал насън на бащата на нямо момиче, че щерка му ще може да проговори, като пие вода от лечителен извор. След като се удостоверила истинността на видението, цялото семейство било кръстено, а бащата на момичето издигнал храм на името на Михаил. Един ден езичниците решили да разрушат храма и насочили към него коритата на две реки, само че се появил самият Архангел Михаил и с удар на жезъла отворил цепнатина в планината и изпратил там кипящия поток.

Архангеловден в традициите

Този празник постоянно се е смятал за един от най-забавните и ситите. Работата на полето била завършила, само че хамбарите към момента са цялостни със ресурси и не са имали време да се изпразнят след дългата зима. Затова селяните можели да се провиснал и да си починат добре – изключително откакто скоро настъпвал студа и започвали строгите Рождественски пости.

Можете да сложите богата софра. Седмица след Архангеловден стартира Филипов или Рождественски пост – един от най-важните в живота на православния човек. Според националните вярвания, колкото по-щедра и богата е трапезата, толкоз по-щастлив е Архангел Михаил.

Според вярванията през днешния ден не трябва да разказвате, в случай че ви се присъни прекрасен сън. Вярва се, че в случай че го споделиш с някого, сънят в никакъв случай няма да се сбъдне.

Имениците през днешния ден

Имен ден имат Ангел, Ангела, Архангел, Гавриил, Гаврил, Мила, Милен, Милена, Михаил, Михаел, Михаела, Огнян, Пламен, Пламена, Рада, Радка, Радослав, Райко, Райна, Рангел, Рая и производните им.

На 8 ноември професионален празник имат и българските служители на реда.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР