Днес, 34 години след инцидента в Чернобил, ядреният реактор продължава

...
Днес, 34 години след инцидента в Чернобил, ядреният реактор продължава
Коментари Харесай

Плесенни гъби от Чернобил могат да бъдат използвани като радиационен щит в космоса

Днес, 34 години след случая в Чернобил, нуклеарният реактор продължава да излъчва радиация. Въпреки тези негостоприемни условия обаче избрани форми на живот са се научили да оцеляват.

Т.нар. черни гъби (или радиотрофни) порастват, като употребяват силата на меланина (кожният пигмент, който ни защищава от ултравиолетовата радиация), с цел да преобразуват гама радиацията в химическа сила. По-рано откриватели предложиха астронавтите да ги употребяват по време на дълги галактически полети. А в този момент ново изследване демонстрира, че тези черни гъби могат да се употребяват като самовъзпроизвеждащ се радиационен щит, който би могъл да защищава бъдещите заселници на Марс от заплахите на космоса.

Когато преминат границите на защитната магнитосфера на Земята, астронавтите се излагат на високи равнища на галактическа радиация. В по-големи дози тя би могла да проникне в тъканите и да провокира радиационна болест (и даже смърт). Ето за какво е от основно значение да можем да предпазим бъдещите галактически откриватели.

Преди няколко години Хавиер Гомез и Греъм Шънк, които по това време са били към момента гимназисти, декларират, че чернобилските гъби, абсорбиращи радиацията ( Cladosporium sphaerospermum ) могат да дават нужната отбрана. На процедура те са на ниска цена и елементарен за превозване материал на фона на сегашните други възможности (например големи пластове неръждаема стомана). През декември 2018-а техният план печели конкурс на NASA и проба, взета от гъбите, полита към Международната галактическа станция. Там тя е била оценена деликатно в продължение на 30 дни, а през днешния ден резултатите от това изследване са оповестени за авансово утвърждение на bioRxiv.

Cladosporium sphaerospermum. Източник: Medmyco/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Дебелата 2 мм проба от опита е блокирала сполучливо към 2 % от идващата радиация. Това значи, че 21-сантиметров слой най-вероятно би бил задоволителен, с цел да отбрани заселниците на Марс, безапелационни са създателите на изследването.

„ Това, което прави тези гъби толкоз положителни, е че като за начало се нуждаете единствено от няколко грама. Те се самовъзпроизвеждат и самолекуват. Т.е. даже и слънчевото изригване да повреди доста радиационния щит, той ще може да израсне отначало след няколко дни “, разяснява съавторът на проучването Нилс Авереш от Стандфордския университет пред New Scientist.

Като цяло изследването дава някои много обещаващи резултати. Нужно е обаче да вземем поради някои механически ограничавания, добавя Авереш. Така да вземем за пример гъбите няма да могат да се отглеждат непосредствено на повърхността на Марс, защото температурите са извънредно ниски.

Разбира се, бихме могли да извлечем меланина от Cladosporium sphaerospermum  и да го включим в евентуален галактически костюм.

Междувременно друг екип учени (от университета „ Джонс Хопкинс “) изпрати към Международната галактическа станция за разбор проба от меланин, взета от друга гъба - Cryptococcus neoformans.

Източник: New Scientist

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР