Днес, 29 март, на тържествена церемония по повод 20-ата годишнина

...
Днес, 29 март, на тържествена церемония по повод 20-ата годишнина
Коментари Харесай

Членове на военното и политическото ръководство на МО, военнослужещи и цивилни служители бяха наградени по повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО

Днес, 29 март, на тържествена гала във връзка 20-ата годишнина от участието на България в НАТО министърът на защитата Тодор Тагарев награди членове на политическото и военното управление на Министерството на защитата, военнослужещи от Българската войска и цивилни чиновници.

В своя привет към присъстващите министър Тагерев означи както компликациите в процеса на реформиране, по този начин и смисъла на участието в Организацията на Северноатлантическия контракт. По думите му през годините разбирането за нуждата от боеспособна войска е било изгубено в разнообразни или в съвсем всички политически конфигурации. „ Това докара до доста комплицирани проблеми, само че към днешния ден това схващане се завърна ", акцентира министърът на защитата.

Той бе безапелационен, че през днешния ден са основани условия за ускорено развиване на отбранителните качества, повишение статута на военнослужещите, бързо превъоръжаване. „ Това може би не е изцяло задоволително и би трябвало да се набележат спомагателни ограничения, само че съм задължен да отбележа, че към днешния ден България стои най-добре в НАТО от присъединението до в този момент. Имаме уважението на нашите съдружници, имаме разбирането за проблемите, доста от тях са общи или сходни и търсим дружно решение. Имаме заслугата и щастието да бъдем част от този най-мощен политико-военен съюз и по този метод да получаваме гаранции за нашата сигурност, като работим дружно с нашите съдружници ", сподели още министър Тагарев по време на церемонията.

За принос по реализиране на общата политика с военните структури на НАТО в подтекста на осъществяването на задачите и дилемите на Въоръжените сили, за построяването и поддържането на нужните отбранителни качества, ускоряването на процесите по превъоръжаване и рационализация в сходство със стандартите на НАТО и интензивно управление със знак „ 20 години България в НАТО " министърът на защитата Тодор Тагарев награди началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.

„ Не одобрявам премията персонално. Приемам я от името на всички военнослужещи, които служеха в сложните години на безвремие от края на 90-те, до момента в който се взе политическото решение да встъпим в Организацията на Сверноатлантическия контракт. От името на хилядите военнослужещи, които работиха, с цел да покрием стандартите за участие в НАТО, от името на тези, които участваха в задачи и интервенции, в безчет учения по полигони, по въздух суша и море, с цел да може почтено да честваме 20-ата годишнина от участието в НАТО ", сподели адмирал Емил Ефтимов.

„ Иска ми се, отбелязвайки годишнината, най-накрая армията да получи лъч вяра и то освен с вложения, а и с отношение, тъй като хората с пагон го заслужават ", безапелационен беше началникът на защитата.

По мотив годишнината, със знак „ 20 години България в НАТО " бяха наградени заместник-министър Атанас Запрянов, заместник-министър Станимир Георгиев, непрекъснатият секретар на защитата Антон Ластарджиев, генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски - шеф ВМА, флотилен адмирал Боян Медникаров - шеф на ВВМУ, доцент доктор Соня Пенкова - шеф на Националния военно-исторически музей, полковник Иван Инковски - шеф на военно-географската работа, представители на Военната академия, членове на политическия кабинет на министъра на защитата, шефове на дирекции, военнослужещи и чиновници в Министерството на защитата и Българската войска.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов награди военнослужещи за принос при реализиране на взаимни действия с военните структури на НАТО.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР