Днес 27-те министри на енергетиката се събират на извънредно заседание,

...
Днес 27-те министри на енергетиката се събират на извънредно заседание,
Коментари Харесай

Енергийните министри от ЕС заседават извънредно за единен фронт срещу Русия

Днес 27-те министри на енергетиката се събират на изключително съвещание, защото Европейски Съюз се пробва да реализира обединен фронт, откакто Русия настоя европейските компании, които купуват съветски газ, да заплащат в рубли, в случай че не желаят доставките им да бъдат прекъснати.

Миналата седмица Москва приключи доставките за България и Полша, откакто отхвърли да се съобрази с условието за заплащане на газа в рубли. София и Варшава обявиха, че имат намерение да спрат доставките на газ от Русия по-късно тази година и могат да се сблъскат с спиране на доставките. Ходът на Москва обаче породи опасения, че и други страни могат да се сблъскат с сходно отношение, в това число Германия, най-голямата европейска стопанска система, подвластна от газа.

Развитието на въпроса може да докара до пукнатини в единния фронт на Европейски Съюз против Русия, защото доста държави-членки имат разнообразни визии за това какъв е верният курс.

Тъй като доста европейски компании са подложени на напън поради крайните периоди за заплащане в границите на месеца, държавните управления на държавите- членки упорстват за изясняване на въпроса дали могат да продължат да купуват газ по този метод, без да се смята, че нарушават европейските наказания против Русия поради военната ѝ инвазия в Украйна.

Москва разясни, че европейските купувачи на газ в този момент би трябвало да подават евро или долари в специфични сметки в частната съветска банка Газпромбанк, която по-късно ще конвертира сумите в рубли. Европейската комисия осведоми 27-те, че спазването на това съветско условие може да се смята за нарушаване на глобите на Европейски Съюз. България, Дания, Гърция, Полша, Словакия и други държави-членки приканиха за по-ясни указания. От Брюксел увериха, че ги приготвят.

В петък съветското държавно управление настоя, че не вижда никакъв проблем в настояването. Отсега нататък ще смята, че заплащанията са осъществени едвам откакто задграничната валута е била конвертирана в рубли.

Докато България и Полша отхвърлиха да се съобразят с настояванията на Русия, Германия наподобява избира оферти от Комисията механизъм за наказания, който да разреши на фирмите да заплащат в рубли, а Унгария също даде да се разбере, че има намерение да извърши настояването на Москва.

Плащанията в рубли ще оказват помощ на Русия да смекчи въздействието на глобите. Нейните доходи от износа на въглеводороди също по този начин отчасти покриват разноските за това, което тя назовава " специфична военна интервенция " в Украйна.

Според данни, събрани от Центъра за проучване на енергетиката и чистия въздух, държавите-членки на Европейски Съюз са платили на Русия 45 милиарда евро за газ и нефт, откогато съветските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари. Русия доставя 40% от газа и 26% от вноса на нефт в Европейски Съюз.

Според дипломатически източници Европейски Съюз ще наложи ембарго върху съветския нефт до края на годината след диалозите сред Европейската комисия и държавите-членки. Посланиците ще договарят по време на срещата си и за 6-ия пакет от наказания на Европейски Съюз против Москва, който се изготвя от Комисията. Министрите ще обсъдят и нуждата незабавно да се обезпечат други източници на доставки на газ, разнообразни от Русия, както и да се изпълнят резервоарите за предпазване, с цел да се оправят с възможни разтърсвания в доставките.

Зависимостта от съветския газ е друга в обособените държави-членки. Анализаторите обаче показват, че в случай че вносът спре ненадейно, доста държави-членки на Европейски Съюз, в това число Германия, ще изпаднат в криза и ще затворят фабрики. През уикенда Австрия, Унгария, Италия и Словакия показаха запаси във връзка с съветското петролно ембарго, оповестиха дипломатически източници.

В рамките на един месец се чака Европейската комисия да показа проект за преустановяване на зависимостта на Европа от съветските изкопаеми горива до 2027 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР